Menü

Szervezetünk feltöltése – Mit együnk, hogy C- és D vitamin raktáraink rendben legyenek

Testünknek szüksége van vitaminokra, melyeket tabletták és ivólevek révén pótolhatunk, de ha odafigyelünk, helyes étkezéssel bevihetjük szervezetünkbe. Íme, néhány tipp!

Nem csak az őszi, téli időszakban van szükségünk a vitamin utánpótlásra, bár inkább a megfázásos, influenzás időszakban gondolunk erre. Ezek a vitaminok nem csak az immunrendszerünkre vannak jó hatással, hanem csontjaink, bőrünk egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszanak. A koronavírus megjelenése óta többet hallhatunk a C- és D vitamin bevitelről, de ezeket nem csak gyógyszertárakban és drogériákban kapható tablettákkal oldhatjuk meg, hanem étkezésünk helyes irányba terelésével.

Gyerekként minden ételre azt mondták a szüleink, hogy meg kell enni, mert ott van benne a sok vitamin és most, jelenleg szülőkent belátom, hogy azért volt abban valami, nem csak egy indok volt, hogy ne válogassunk.

C vitamint nagyon sok zöldség és gyümölcs tartalmaz, ezeket piacokon, multiknál is meg tudjuk venni, de a kertes házban élők egy kisebb magas ágyásban, vagy kár egy nagyobb cserépben a balkonon is meg tudják termeszteni maguknak.

Az egyik legjobb zöldség a paprika. Lehet az klasszikus tv paprika, kaliforniai paprika, de a legtutibb a chili paprika. Ez nagyon jó hír a csípős ízeket kedvelőknek, mert a chili nem csak segít megelőzni a gyomorfekélyt, de 100 g chili paprikában körülbelül 240 mg C-vitamin van. A kaliforniai paprikából a sárgát választva egy egészen jó vitamin adagban lehet részünk.

A fodros kel és a kelbimbó is tele van C vitaminnal, ezeket nyersen nem fogyasztjuk általában, ezért a főzés során valamennyit vesztünk ebből a vitamin adagból, de még így is érdemes fogyasztani, levesként és rakottas formában is. A helyzet ugyanez a brokkolival is, én imádom pizzán, krémlevesként, csőben sütve, nagyjából mindenhogy.

Gyümölcs is van, ilyenkor persze elsőre a citrom jut eszünkbe, pedig az összes citrusfélének sok C-vitamint tartalmaz. Nagy szerencsénkre a szomszédasszonyom tavaly hozott egy szatyor kivit nekünk, a gyerekek nagyon szeretik és akkor olvastam utána, hogy bizony tele van mindenféle jósággal, K- és E vitamint is raktároz, egy közepes gyümölcs elfogyasztása már egy napi C-vitamin szükségletünk közel 80%-át fedezheti. A diétázóknak figyelmébe ajánlom az epret, melyet nagyon könnyű termeszteni, gazdag antioxidánsokban is, és hiába édes az íze, mégis alacsony a cukortartalma. Frissen szedve is és fagyasztóból előkapva is nagyon egészséges.

Kicsit térjünk át a D vitaminra. Nagyon fontos immunrendszerünknek, de jelenléte elengedhetetlen más szempontból is, mert ez segít a kalcium beépülésének a csontjainkba.

Az első és legfontosabb, hogy szabad levegőn legyünk, hiszen napsütés hatására szervezetünkben termelődik ez a vitamin. Mindig figyeljünk, hogy csak akkor menjünk napra, ha már túl vagyunk a kártékony UV sugárzási időintervallumon, amit általában délelőtt 11 órától délután 16 óráig szabnak meg nyáron.

Étkezéssel itt is segíthetünk. Jó hírem van a halételeket kedvelők számára, mert a tonhal, a tőkehal, a szardínia és a lazac húsa is jó D vitamin forrás. Azok, akik nem esznek halat, mint ahogy én sem sajnos, nekünk maradnak a gombás ételek, a tojás, a gabonafélék és a tejtermékek. A gombát bármilyen formában elkészíthetjük, de pár évvel ezelőtt megtudtam kedvenc francia rokonok révén, hogy ők bizony nyersen is fogyasztják salátába, viszont arra figyelnünk kell, hogy a gombát nehezen emészti meg szervezetünk. Reggelre szuper döntés egy tál tejben úszó gabonapehely, vagy tízóraira egy joghurt. Érdemes figyelni a tejtermékek csomagolását, mivel sokat D vitaminnal dúsítva árulnak.

A végére hagytam a csattanót, mert van egy tuti gyümölcs, amit egész évben vehetünk, ez pedig a narancs. Bár Magyarországon nem honos így ezt valószínűleg külföldi importként kapjuk, de mégis azért aduász, mert nem csak a C-vitamin, de a D vitamin tartalma is magas. Hajrá narancslé!

Vitaminraktáraink helyes szinten tartása fontos immunrendszerünknek, a csontjainknak, bőrünknek, fogainknak. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, figyeljünk a szezonálisan kapható termékekre, vagy termesszük mi magunk.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.