Menü

Klíma: áldás vagy átok?

A klímaberendezések egészségünkre gyakorolt hatásairól bizony folynak viták. Ahogy beköszönt a kánikula és 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet, sokan bekapcsolják autójukban, otthonaikban a hűtőberendezést, hiszen vitathatatlanul kellemesebb hőfokot teremt számunkra, azonban a hűsítő hatásnak megvannak a maga árnyoldalai és káros hatásai is.

Sajnos nem mindig jelent pozitív dolgokat a klíma használata, most arra gondolok épp, hogy számomra például rendszeresen aggodalomra ad okot, mikor a kánikulából izzadtan bemegyek vásárolni a kisfiammal, babakocsisan a bevásárlóközpontok - szerintem gyakran túlhűtött – részeibe, s érzem, hogy a vizes hátunkra hideg levegőt kapunk. Előfordult már emiatt megfázás, köhögés.

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre hatással lehetnek, különösen a légutakra, tüdőnkre.

Az egészségügyi és munkavédelmi ajánlások szerint a kinti és a benti hőmérséklet között nem lehet több mint 8-10 Celsius fok különbség, és a szakemberek is legfeljebb tíz fokos különbséget javasolnak a kinti és a benti hőfok között.

Ez azt jelenti, hogy 35-37 fokos hőségben az irodában 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá. A kitartóan hideg környezet megfázáshoz és akár ízületi problémákhoz is vezethet.

A nem megfelelően klimatizált helyiség levegője gyakran okozhat légzési panaszokat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát, emellett fejfájást, szédülést is, de sokaknál jelentkeznek megfázásos, allergiás tünetek és (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás is. Ha a hideg levegő közvetlenül minket ér, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Minden szezon előtt fontos, hogy a klíma megfelelően tisztítva legyen, enélkül tilos bekapcsolni és működtetni, ugyanis, ha a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem tiszta, akkor ez kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának, melyek a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést.

A klíma okozta betegség neve legionellosis, mely tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkál. Ez a betegség főleg az idősekre, dohányzókra, tüdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerűekre jelent fokozott veszélyt. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák.

A fentiekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásán és a klímaberendezés tisztításán, legyen szó a munkahelyünkről, az autónkról, vagy otthonunk levegőjéről. A karbantartással sok bajt előzhetünk meg, de gondoskodjunk arról is, hogy ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt, ne legyen túl alacsonyra állítva a hőfok és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről, elegendő folyadékfogyasztásról sem.

Ha klimatizált helyen dolgozunk és hidegnek érezzük, legyen nálunk nyáron is egy pulóver, vagy könnyű kardigán, ezzel védekezhetünk a megfázás ellen.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.