Menü

Férfi ciklus

Hölgyeim! Nem csak mi küzdünk szervezetünk ciklikus, hormonális változásaival, hanem a férfiak is, csak ők valószínűleg erről mit sem tudnak, pedig sok mindenre magyarázatot adhat egészségük szempontjából is, ha ismerik testük periodikus változásait.

A férfiak ciklusa sokkal hosszabb ideig tart, mint a nőké. A nők szervezete átlagosan 28 naponta újjászületik, míg a pasiknak 74 napjuk van erre.

Mivel a férfinép nem igazán figyeli úgy a mindennapjait befolyásoló tényezőket, mint az ellenkező nem, így sokszor ki sem derül, hogy az éppen aktuális falánkságot, alvászavart, ingerlékenységet és fáradtságot akár egy a nőknél megfogalmazott PMS tünet is lehet. Ezt a jelenséget már egy kutatócsoport meg is nevezte, IMS, vagyis Irritable Male Syndrome-nak, azaz irritábilis férfi szindrómának hívja. Már az ötvenes években is kutatták, hogy a férfiak hormonális változása mennyire ismétlődő, milyen tüneteke okoz és rájöttek arra, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek a tünetektől, mint a hölgyek, csak eddig nem tudták, hogy mi az oka.

Modernkori vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ez a hormonváltozás képes egy kisebb depresszív állapotot is előidézni (lásd: nőkre ilyenkor használják a házisárkány, hisztis és hárpia a szavakat), pedig ennek már van kezelési módszere nyomelem pótlással és vitamin szedéssel.

A legnagyobb problémát az erősebbik nem esetében a cink hiánya okozhatja, nem csak az előbb leírt tüneteket hozhatja elő, hanem akár libidócsökkenést is. Cinkre fel!

Jöhet a kérdés, miért kéne ezt követni bárkinek is?

Nos, nagyon is fontos a babatervezés szempontjából például. A meddő pároknál 50 százalékban a férfiaknál kell keresni a problémát, melynek hátterében a már említett tápanyag hiány áll, de ne aggódjunk, helyes étkezéssel és táplálék kiegészítőkkel remekül lehet orvosolni a problémát. Fontos, hogy a pótlás ne csak egyszeri legyen, hanem ismétlődjön, rutinná váljon, hiszen így épül be a legjobban a szervezetbe a hiányzó elem. az orvosok szerint ahhoz, hogy a férfiaknál javuljon a helyzet, legalább három hónapos kúra ajánlott.

Mi a helyzet a hormonok szintjének változásával?

Az urak szervezte körülbelül tízszer annyi tesztoszteront tartalmaz, mint a hölgyeké. Ez a hormon hatással van a szőrzet növekedésére, segít az izom építésben, befolyásolj a libidót és szerepet játszik az általános fizikai és mentális állapotok szinten tartásában. A tesztoszteron szint nem csak havonta, de naponta és hetente is ingadozik. A napi ritmus szerint reggel csúcsponton van, estére pedig lecsökken. Kimutatták már azt is, hogy a pasik arc szőrzete vasárnap nő a legtöbbet, míg a hét közepén a legkevesebbet. Ennek magyarázata az, hogy általában a szexuális együttlétek a hétvégére esnek a legtöbbször, ezáltal a tesztoszteron szint megugrik és növekedésre serkenti a szőrzetet.

Igen is fontos, hogy a férfiak hormonváltozásaira és ciklusára is odafigyeljünk, mert nem csak egészségügyi problémákat kerülhetünk el, hanem képesek lehetünk mellettük állni a nehezebb napokon, ahogy minden gavallér tesz a párja kedvéért.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.