Menü

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.

A dehidráció vagy túl kevés folyadékfogyasztás, vagy fokozott folyadékvesztés következménye. Az emberi test tömegének nagy része víz, ami az összes anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen. Vízben oldott formában különböző sók (ásványi anyagok, elektrolitok) vannak jelen bizonyos koncentrációban. Fontos elektrolit többek között a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium.

A kiszáradás jelei
Ha hasmenése van, vagy hány, figyeljen a kiszáradás jeleire:
szomjúság
kevesebb vizelet
sötét színű vizelet
száraz bőr
fáradtság
szédülés
izzadás hiánya
A tünetek jelentkezésekor a kiszáradás már előrehaladott állapotú is lehet. A hasmenés vagy hányás első jelentkezésekor fontos az elvesztett folyadék és sók (elektrolitok) pótlásának megkezdése.

A kiszáradás megelőzése
Hányás és hasmenés esetén fontos, hogy annyi folyadékot vigyen be a szervezetébe, amennyit csak tud. A legjobb erre az ivóvíz.
A pótlandó víz mennyisége attól függ, mennyit vesztett. Bizonyos betegségekben szenvedőknek, mint a szívbetegeknek, inkontinenciásoknak, állapotuk miatt korlátozniuk kell a folyadékbevitelt, ezért fontos kikérniük az orvos véleményét arról, mennyi folyadékra van szükségük betegség esetén a kiszáradás megelőzésére.

Amennyiben émelyeg, a folyadék visszatartása nehéz lehet. Ilyenkor próbáljon meg gyakran, kis kortyokat fogyasztani. Jégkocka szopogatásával is növelheti a folyadékbevitelt.

A víz rehidratálja a szervezetet, ám önmagában nem helyettesíti a szervezet egyensúlya számára szükséges alapvető sókat. Ezért a legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy hányás és hasmenés esetén, fogyasszon könnyű levest, gyümölcslevet és sportitalokat is, míg fokozatosan vissza nem tér a megszokott étrendjéhez.

Emellett fontos, hogy az izzadás általi további folyadékvesztés megelőzése érdekében szabaduljon meg a felesleges ruházattól, és maradjon a hűvösben, vagy kapcsolja be a légkondicionálót, ha van erre lehetőség.

Kiszáradás megelőzése gyermekeknél

A gyerekek rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadékot veszítenek hányás vagy hasmenés esetén. Egy felmérés szerint minden 25 gyerekből egy volt már kórházban 5 éves kora előtt hasmenéssel vagy annak mellékhatásai miatt.
Gyerekeknél a kiszáradás tünete lehet a száraz száj és nyelv, a könnyek nélküli sírás, a levertség, valamint a bőr szárazsága.

Amennyiben a kiszáradás jeleit tapasztalja gyermekén, 15 percenként itasson vele fél deciliter vizet. A sportitalok és gyümölcslevek is hasznosak, bár nem rendelkeznek az ideális víz –cukor - só egyensúllyal.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.