Menü

Hajhullás: mennyi a normális? Okok és megoldások

Hosszú, rövid, vastag szálú vagy zsíros, a legtöbb nő számára a haj több, mint egy rostköteg. A stílus és személyiség kifejezési lehetősége. De ha hullani kezd, valóban megviselheti a lelket.

A fejtető körülbelül 100 ezer hajszál otthona, ahol mindegyiknek megvan a saját életciklusa. Egy hajhagyma egy hajszálat hoz létre, amely meghatározott ütemben nő hónapról hónapra. Nagyjából 2 és 6 év közötti időtartamot tölt ott, majd növekedése megáll. A következő ciklus indulásakor pedig kihullik. Tehát bármikor, ha magadra nézel, a legtöbb hajszálad éppen a növekedési fázisban van.

Mennyi hajvesztés normális?

A legtöbb ember naponta kb. 50-100 hajszálat veszít, szóval ne ijedj meg, ha a fésűdben vagy a ruhádon hajat találsz. De ha csomókban hullik, vagy az addig erős hajad vékonyszálúvá válik, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Természetesen nincs egyetlen megnevezhető ok. Lehet valamilyen betegség (több, mint 30 ilyet tartanak számon!), stressz, változás az életkörülményekben, a táplálkozási szokások megváltozása, de akár genetika is. A kivizsgálás rendszerint a pajzsmiriggyel, illetve a hormontermelődésben esetlegesen bekövetkező változások vizsgálatával kezdődik.

Hajhullás mértékének mérése?

Igen, lehetséges! Az orvostudomány az ún. Savin-skálát használja erre a célra. Ez a skála különbséget tesz a férfi és a női kopaszodás között is.

Lentebb pedig következzenek azok az állapotok, amelyek szerepet játszhatnak a hajhullásban.

Pajzsmirigy problémák

Mint már említettem, a pajzsmirigy hormontermelésében bekövetkező változás az első, amire ilyenkor gondolnak a szakemberek. Ha ugyanis megváltozik a hormonok mennyisége, a haj életciklusa is megváltozik. Pajzsmirigy problémák esetében azonban nem a hajhullás az elsődleges tünet.

PCOS

Napjaink népbetegsége a policisztás ovárium szindróma. Rengeteg nő küzd vele, és ebben az állapotban sajnos a hormontermelés valóban nincs a helyén. A test több férfi hormont termel, mint kellene, és szőr jelenhet meg az arcon vagy a test más részein, míg a fejtetőn egyre vékonyabb szálú és kevesebb lesz.

Alopecia areata vagyis foltos kopaszodás

Ilyenkor a haj nagyobb foltokban hullik. Ebben az esetben az immunredszer a bűnös, ami az egészséges hajhagymákat támadja. Legtöbbször szerencsére a változás nem állandó, a kihulló haj 6 hónap – 1 éven belül visszanő.

Szülés

Amennyire gyönyörű a haj a várandósság alatt, annyi probléma adódhat vele a szülés után. Ez azért van, mert a terhesség alatt a hormonszintek magasabbak, és megakadályozzák a hajhullást. A gyermek érkezése után viszont más hormonváltozások következnek, amelyek miatt az addig „pihenő hajszálak” gyorsan kihullanak. Akár két évig is eltarthat, mire a normális ciklus visszatér.

Fogamzásgátló tabletták

Mivel ezek hormontartalmú gyógyszerek, okozhatják a hajszálak elvékonyodását vagy hajhullást. De más gyógyszerek is okozhatnak hasonló tüneteket: vérnyomáscsökkentők vagy a szívbetegségek és a depresszió kezelésében alkalmazott szerek.

Fogyókúra

Sokaknál okoz hajhullást, ha az étrendjüket hirtelen, drasztikusan megváltoztatják. Ilyenkor sajnos nemcsak a kilók távoznak, hanem némi hajtól is búcsút vehetsz. Aggódni azonban nem kell: ha visszatérsz a teljes, egészséges étrendhez, a hajad is visszanő.

Nagymértékű stressz

A magas fizikai vagy mentális stressz is vezethet hajhulláshoz:

sebészeti beavatkozások, komoly betegség
nagy vérveszteség
komoly érzelmi megterhelés

Kezelési lehetőségek

Vannak gyógyszerek, amelyek lassítják vagy megállítják a hajhullást, esetleg még a visszanövesztésben is segítenek. De ez mind csak addig érvényes, amíg szeded a pirulákat. Fontos, hogy megtaláld az okot, és azt kezeld.

A hajtranszplantáció is egy lehetőség, de számos korlátozó tényezője van.

A legtöbb interneten, illetve drogériákban kapható szer ötlete nagyon jónak hangzik, de sajnos nem tudni, hogy az „előtte-utána” fotók vajon tényleg ellenőrzött forrásból származnak-e.

A legjobb, ha a mindennapokban alkalmazható megoldást találsz: fond be a hajad, ha ezzel el tudod takarni a foltot, ahol kevesebb haj nő. Használj sálat vagy kalapot. Manapság már remek minőségű parókákat is lehet kapni. Ha a munkádat vagy a szociális életed is befolyásolja már a hajhullás, érdemes szakemberhez vagy tanácsadóhoz fordulnod.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?