Menü

A nátrium fontossága a sportolóknál. Mit jelent a hyponatremia?

Általában azt halljuk, hogy sószegényen étkezzünk, vigyázzunk az egészségünkre, a vérnyomásunkra, azonban a sófogyasztás fontosságáról is beszélnünk kell, különösen, ha sportolunk.

A sportolóknál fennáll a nátrium hiány speciális kockázata, amelynek a következményei igen komolyak lehetnek, akár halál is bekövetkezhet, melynek oka a nem megfelelő hidratálás.

Sporttevékenységek során javasolt a só pótlása, különösen az egy óránál hosszabb sporttevékenységek során, vagy pedig forró, kánikulai nyári időszakban.

Miért fontos a nátrium a sportolóknak?

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a sportolók, akik a verseny során megfelelően pótolták a sportolás során elveszített nátriumot, átlagosan 26 perccel voltak gyorsabbak, mint azok, akik ezt elmulasztották. A folyadékegyensúly fenntartása mellett a nátriumpótlás kiemelten fontos szerepet játszik. Ha izzadunk, nátriumot veszítünk, ezzel pedig felbomlik minden egyensúly.

1 gramm nátrium 2,54 gramm konyhasóval egyenlő.

Az izzadással a sportolók nátriumot és folyadékot veszítenek a testmozgás során. Mivel a nátriumot a testünk nem tudja termelni, sem tárolni egy bizonyos ponton túl, ezért folyamatosan pótolni kell. Az izzadás mértéke és az ezzel elveszített nátrium mennyisége természetesen mindenkinél más és más.

A nátrium-fogyasztással kapcsolatos témát egy sportolónak körültekintően és alaposan körül kell járnia, ám ez nem csak a nátriumpótlásra igaz! A sportolóknak tájékozottnak kell lenniük a fehérje, vitaminok, vagy más ásványi anyagok bevitelének témakörében is, hogy céljaiknak és egészségüknek megfelelően táplálkozzanak.

Mi történik akkor, ha nem figyelünk a só pótlására, s a nátriumszint drasztikusan kiürül?

Ha a veszteségek eljutnak egy bizonyos pontig, akkor annak a hatásai károsíthatják a sportteljesítményt és veszélyesek a szervezetre nézve, ezért feltétlenül pótolnunk kell a nátriumot is, hogy elkerüljük a vér felhígulását, ellenkező esetben fennállhat a hyponatremia veszélye.

Mi az a hyponatremia?

A hyponatremia egy orvosi kifejezés, amely leírja az alacsony vér nátrium szintet. Ennek az állapotnak több oka is lehet, egyrészt okozhatja a túlzott vízivás, ekkor ugyanis a nátrium felhígul a vérben, vagy pedig a sportolással járó nátrium veszteség, például a túlzott mértékű verejtékezés következtében.

A vér nátrium szintek fenntartása nagyon fontos egy egészséges tartományban. Amikor a vér nátrium szintje bizonyos szint alá esik, akkor a következő tünetek alakulnak ki: émelygés, letargia, izomgörcsök, gyengeség, fáradtság, fejfájás. Ezek a tünetek komolyan aláaknázhatják a teljesítményt jóval a tünetek megjelenése előtt.

Sajnos a hyponatremia súlyos esetben halál okozója is lehet, ezért kell odafigyelni a megfelelő elektrolitpótlásra. A nátrium egy véges erőforrás a szervezetben és ezen a folyamatos pótlás segíthet.

Sajnos még mindig kevesen veszik komolyan, hogy a túl sok folyadékbevitel ugyanolyan káros lehet az egészségre és a teljesítményre, mint a túl kevés. Törekedni kell az arany középútra, a dehidratáció elkerülésére, ugyanakkor kerülve a túlzott folyadékbevitelt is. Ajánlott sportolás közben többször kevesebbet inni, apró kortyokat fogyasztani.

A manapság legelterjedtebb edzés közbeni termékek a sportitalok, energia zselék, energiaszeletek, sótabletták, melyek tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat is a szénhidrátok mellett.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.