Menü

Húsvéti receptötletek

Remélem arra is maradt elegendő időnk, hogy alaposan átgondoljuk, milyen édességekkel szeretnénk meglepni a családot és a vendégeket.

Répatorta

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 db tojás, 15 dkg méz, 10 dkg liszt, 20 dkg dió (tegyünk félre egy keveset a díszítéshez), 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, kevés vaj
A tetejére: 15 dkg krémsajt, ízlés szerint cukor és citromlé

Elkészítés: Reszeljük le a megtisztított sárgarépát, daráljuk le a diót. A tojások sárgáját keverjük össze a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét és óvatosan keverjük hozzá a masszához, majd öntsük a tésztát vajjal kikent, belisztezett tortaformába. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. Miután kihűlt a torta keverjük össze a krémsajtot a cukorral és a citromlével, kenjük meg vele a desszert tetejét és szórjuk meg dióval.

Rizspuding

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5 dl + 2 dl tej, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dkg vaj, babapiskót

Elkészítés: Főzzük meg a rizst fél liter tejben. Közben keverjük össze a pudingport a maradék tejjel és a cukorral, amikor a rizs már majdnem elkészült, öntsük hozzá a pudingporos keveréket. Miután megpuhult a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat. Ha kissé lehűlt a desszert adagoljuk üvegpoharakba, díszítsük babapiskótával – ezek lesznek a nyuszi fülei. Az állatka orrát pedig elkészíthetjük pillecukorból és néhány szál spagettiből.

Házi tojáslikőr

Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 2 dl fehér rum, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés: Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábasba, forraljuk fel a két-féle cukorral, majd hűtsük le. Ezután verjük habosra a tojássárgákat és fokozatosan keverjük a tejes tejszínhez. A végén pedig adagoljuk a keverékhez az alkoholt is. Egy szűrőn keresztül töltsük üvegbe az italt és tároljuk hűtőszekrényben.

Keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás, fél citrom héja
A mázhoz: 2 db tojásfehérje, 250 g porcukor, 10 csepp citromlé

Elkészítés: Egy tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a tojást, a citrom héját. Dolgozzuk össze alaposan a hozzávalókat, majd csomagoljuk folpackba a tésztát és tegyük 30 percre hűtőszekrénybe. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle tojás formákat. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig a kekszet.

A mázhoz verjük keményre a tojásfehérjéket, majd szép lassan adagoljuk hozzá az előzőleg átszitált porcukrot. Keverjük bele a citromlevet, ezután színezzük különféle ételfestékkel a mázat, és díszítsük tetszőlegesen a kekszek tetejét.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!