Menü

Mi az és mire jó a szimbiotikum?

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok) könnyen felboríthatják a bélflóra törékeny egyensúlyát, akinek pedig felborul a bélflórája, gyakran kap el fertőzéseket, azoknak javasolt a szimbiotikum fogyasztása, mely lényegében probiotikum és prebiotikum egyben.

A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum tökéletes megoldás a bélflóraproblémákra. A reklámokból jók ismert kifejezés a probiotikum, azonban arról keveset hallunk, hogy ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak táplálékra, azaz prebiotikumokra is szükségük van, mert a kettő együtt lehet hatékony.

A probiotikumoknak, azaz probiotikus baktériumoknak, lenyűgöző hatásuk van a szervezetünkre, alapvetően meghatározzák annak működését.

Mit is tudnak a probiotikumok?

A probiotikumok röviden megfogalmazva olyan baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei, nagyon jótékonyak az anyagcserére, emésztésre, védik a bélrendszer egészségét és még sorolhatnánk.

Élelmiszerekkel legegyszerűbben az erjesztett tejtermékekkel, sajtokkal, joghurtokkal pótolhatóak, de kiváló forrás a savanyú káposzta, a kovászos uborka.

Miért szükségesek mellettük a prebiotikumok?

A prebiotikumok ahhoz kellenek, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek. A leggyakoribb prebiotikus tulajdonságú rostok az inulin, pektin, fructo-oligoszacharidok. A prebiotikumok pótlása érdekében együnk minden nap almát, articsókát, banánt, csicsókát, diót, shiitake gombát, spárgát, zablisztet.

Miért a legjobb választás a szimbiotikum?

Mivel a prebiotikumok bevitele elengedhetetlen a probiotikumok szaporodásának érdekében, így érdemes egyszerre gondoskodni ezek beviteléről, ezt tudja a szimbiotikum, mely probiotikumokat és prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.

Szimbiotikus tulajdonságú élelmiszerekkel is lehetséges a bevitel, azonban ezekből vagy rendkívül nagy mennyiséget kellene fogyasztani, ezért inkább érdemes a minőségi szimbiotikum táplálékkiegészítőket választani.

A szimbiotikumot nem lehet túladagolni, a felesleg egyszerűen kiürül. Szedhetjük megelőzés céljából is, a szervezet méregtelenítő funkcióinak javítására, s gyerekek is használhatják.

A szimbiotikum segíthet a fáradékonyság, az álmatlanság, fejfájás, puffadás, székrekedés és hasmenés megszüntetésében, de erősíti az immunrendszert és jó szolgálatot tehet a szezonális megbetegedések időszakában, de a legújabb kutatások és ajánlások szerint kiegészíti a méregtelenítő kúrákat is. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.