Menü

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. Földünk népességének csaknem 15 százalékát balkezesek teszik ki. A társadalmi elvárások a 20. század közepéig kényszerítőek voltak a balkezesekre nézve, ugyanis próbálták őket jobb kézre átszoktatni és a norma az volt, hogy a jobb kezüket használják, azonban ma már teljesen elfogadott, ha valaki balkezes.

A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk. Egyik ilyen érdekesség, hogy: nem aktívabb a jobb agyféltekéjük, bár tudósok sokáig állították, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább, de ez az elmélet nem bizonyult igaznak.

Már észrevehető a terhesség során is, ha valaki balkezes.

Britek derítették ki, hogy a várandósság alatt kimutatható már, illetve arra is rájöttek, hogy a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek. Létezik olyan statisztika is, amely szerint minél idősebb a kismama, annál valószínűbb, hogy balkezes gyermeke születik.

Nem zárkózottabbak. A balkezesekről azt tartják, hogy zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találták ezt megalapozottnak.

A balkezesek hajlamosabbak a mentális betegségekre?

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint ennek van alapja, ugyanis a vizsgált betegek 40 százaléka balkezes.

A balkezesek között több a művész, a zseni.

A tanulmányok szerint a balkezesek között nagy része művészlélek, ugyanis kreatívabbak, és változatosabban tudnak gondolkodni. Egyesek szerint a balkezesek nagyobb eséllyel lesznek zsenik.

A balkezeseknél gyakrabban fordul elő figyelemzavar?

Nos kutatások szerint a balkezeseknél nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar, a tanulmányok ezt igazolták.

Több alkoholt isznak? Sokáig tartotta úgy hitték, hogy a balkezesek többet isznak, mint a jobbkezesek, a vizsgálatok szerint valóban így lehet, de ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Balkezes hírességek között említhetjük Ludwig van Beethovent, Albert Einsteint, Leonardo da Vincit és Napoleont is, ahogy balkezes volt a híres hadvezér, Nagy Sándor is. Balkezes volt Petőfi Sándor, Charlie Chaplin, Vilmos herceg, s ismert színészeink között is akad balkezes, például Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Hugh Jackman.

A balkezesség és a jobbkezesség mellett van úgy, hogy valaki jobb- és balkezes egyszerre, azaz kevert kezű, de létezik úgynevezett kétkezesség is, mely azt jelenti, hogy az ember mindkét keze egyformán ügyes.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.