Menü

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. Földünk népességének csaknem 15 százalékát balkezesek teszik ki. A társadalmi elvárások a 20. század közepéig kényszerítőek voltak a balkezesekre nézve, ugyanis próbálták őket jobb kézre átszoktatni és a norma az volt, hogy a jobb kezüket használják, azonban ma már teljesen elfogadott, ha valaki balkezes.

A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk. Egyik ilyen érdekesség, hogy: nem aktívabb a jobb agyféltekéjük, bár tudósok sokáig állították, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább, de ez az elmélet nem bizonyult igaznak.

Már észrevehető a terhesség során is, ha valaki balkezes.

Britek derítették ki, hogy a várandósság alatt kimutatható már, illetve arra is rájöttek, hogy a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek. Létezik olyan statisztika is, amely szerint minél idősebb a kismama, annál valószínűbb, hogy balkezes gyermeke születik.

Nem zárkózottabbak. A balkezesekről azt tartják, hogy zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találták ezt megalapozottnak.

A balkezesek hajlamosabbak a mentális betegségekre?

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint ennek van alapja, ugyanis a vizsgált betegek 40 százaléka balkezes.

A balkezesek között több a művész, a zseni.

A tanulmányok szerint a balkezesek között nagy része művészlélek, ugyanis kreatívabbak, és változatosabban tudnak gondolkodni. Egyesek szerint a balkezesek nagyobb eséllyel lesznek zsenik.

A balkezeseknél gyakrabban fordul elő figyelemzavar?

Nos kutatások szerint a balkezeseknél nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar, a tanulmányok ezt igazolták.

Több alkoholt isznak? Sokáig tartotta úgy hitték, hogy a balkezesek többet isznak, mint a jobbkezesek, a vizsgálatok szerint valóban így lehet, de ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Balkezes hírességek között említhetjük Ludwig van Beethovent, Albert Einsteint, Leonardo da Vincit és Napoleont is, ahogy balkezes volt a híres hadvezér, Nagy Sándor is. Balkezes volt Petőfi Sándor, Charlie Chaplin, Vilmos herceg, s ismert színészeink között is akad balkezes, például Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Hugh Jackman.

A balkezesség és a jobbkezesség mellett van úgy, hogy valaki jobb- és balkezes egyszerre, azaz kevert kezű, de létezik úgynevezett kétkezesség is, mely azt jelenti, hogy az ember mindkét keze egyformán ügyes.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte