Menü

Ha ilyen tüneteink vannak, ne menjünk rokonlátogatóba!

Sűrű időszak van az ember mögött, mire elérkezik a szenteste, a családi ajándékozás, vagy a rokonsággal körülvett asztalnál elfogyasztott ünnepi ebéd. Az adventi hajtás után sokan betegednek meg karácsonyra, kevesebb vitamint fogyasztunk, szervezetünk legyengül. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy valóban szerencsés dolog-e rokonlátogatóba menni.

A stresszes adventi időszakhoz és a passzív életmódhoz hozzájön még a vendégjárás alkalmaival elfogyasztott rengeteg nehéz és zsíros étel, alkoholfogyasztás, melyekkel csak további gyomorproblémákat okozunk magunknak.

Gyakoribbá válik a gyomorhurut, az epehólyag gyulladás, fokozódik a reflux betegség tünete együttese. Ezek mind az ünnep velejárói lehetnek mértéktelenség esetén.

Egy orrfújás vagy egy tüsszentés miatt természetesen nem kell lemondani egy családi ünneplést, de láz, hányás, hasmenés esetén – illetve a mostani vírushelyzet miatt - felelőtlenség ezzel megfertőzni rokonainkat, idősebb családtagjainkat.

Természetesen egy kis nátha még nem jelent komoly veszélyt a környezetünkre, de torokfájás, hőemelkedés, láz, hasmenés már komolyabb betegségről árulkodhat, amivel esetleg fertőzhetünk. Ahol idősek, vagy kisgyermekek vannak, ott semmiképp sem tanácsos ilyen tünetekkel látogatóba menni – és nem is illendő.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mely házipatikát érdemes összeállítani az ünnepekre, erről olvashatnak bővebben a weboldalunkon, de pár szóban megemlítem a legfontosabb készítményeket: lázcsillapító, orrspray, multivitamin, köhögés csökkentő szirup, hasfogó, hashajtó, fájdalomcsillapító és puffadás gátló.

A maszk és a kézfertőtlenítő alap dolgok, sokat legyünk szabad levegőn és ne hanyagoljuk el a mozgást, sportolást sem.

A fent említett tüneteken túl megemlítendő, hogy rokonlátogatás esetén fokozottan kell figyelni a kicsikre leselkedő veszélyekre is!

Idegen helyen sok az új, az érdekes, és egy-egy ritkábban látogatott rokon lakása valószínűleg nem gyerekbiztos. Nem csak a karácsonyfát ránthatja magára a kisgyerek, csábító a sok elöl hagyott szaloncukor, édesség, törékeny holmi, égő mécses, de nemegyszer láttam a nagymamámnál az éjjeliszekrényre kikészített gyógyszereit, ezért a kicsiket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, egy pillanatra sem.

Ne csak ünnepekkor figyeljünk oda a másikra, hanem az év bármely időszakában vigyázzunk magunkra és egymásra.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!