Menü

Ha ilyen tüneteink vannak, ne menjünk rokonlátogatóba!

Sűrű időszak van az ember mögött, mire elérkezik a szenteste, a családi ajándékozás, vagy a rokonsággal körülvett asztalnál elfogyasztott ünnepi ebéd. Az adventi hajtás után sokan betegednek meg karácsonyra, kevesebb vitamint fogyasztunk, szervezetünk legyengül. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy valóban szerencsés dolog-e rokonlátogatóba menni.

A stresszes adventi időszakhoz és a passzív életmódhoz hozzájön még a vendégjárás alkalmaival elfogyasztott rengeteg nehéz és zsíros étel, alkoholfogyasztás, melyekkel csak további gyomorproblémákat okozunk magunknak.

Gyakoribbá válik a gyomorhurut, az epehólyag gyulladás, fokozódik a reflux betegség tünete együttese. Ezek mind az ünnep velejárói lehetnek mértéktelenség esetén.

Egy orrfújás vagy egy tüsszentés miatt természetesen nem kell lemondani egy családi ünneplést, de láz, hányás, hasmenés esetén – illetve a mostani vírushelyzet miatt - felelőtlenség ezzel megfertőzni rokonainkat, idősebb családtagjainkat.

Természetesen egy kis nátha még nem jelent komoly veszélyt a környezetünkre, de torokfájás, hőemelkedés, láz, hasmenés már komolyabb betegségről árulkodhat, amivel esetleg fertőzhetünk. Ahol idősek, vagy kisgyermekek vannak, ott semmiképp sem tanácsos ilyen tünetekkel látogatóba menni – és nem is illendő.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mely házipatikát érdemes összeállítani az ünnepekre, erről olvashatnak bővebben a weboldalunkon, de pár szóban megemlítem a legfontosabb készítményeket: lázcsillapító, orrspray, multivitamin, köhögés csökkentő szirup, hasfogó, hashajtó, fájdalomcsillapító és puffadás gátló.

A maszk és a kézfertőtlenítő alap dolgok, sokat legyünk szabad levegőn és ne hanyagoljuk el a mozgást, sportolást sem.

A fent említett tüneteken túl megemlítendő, hogy rokonlátogatás esetén fokozottan kell figyelni a kicsikre leselkedő veszélyekre is!

Idegen helyen sok az új, az érdekes, és egy-egy ritkábban látogatott rokon lakása valószínűleg nem gyerekbiztos. Nem csak a karácsonyfát ránthatja magára a kisgyerek, csábító a sok elöl hagyott szaloncukor, édesség, törékeny holmi, égő mécses, de nemegyszer láttam a nagymamámnál az éjjeliszekrényre kikészített gyógyszereit, ezért a kicsiket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, egy pillanatra sem.

Ne csak ünnepekkor figyeljünk oda a másikra, hanem az év bármely időszakában vigyázzunk magunkra és egymásra.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.