Menü

Tested jelzései, hogy nem eszel eleget

A szervezet az élelmiszerekből jut hozzá a szükséges energiához és azokhoz a tápanyagokhoz, amelyek a felépítéséhez és a zavartalan, egészséges élettani funkcióihoz szükségesek. Azoknak, akik fizikailag aktívabbak, még többre van szükségük.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy azok is szenvedhetnek tápanyaghiányban, akik sokat esznek, ugyanis az egyoldalú étkezés sem vezet jóra. Ha a következő jeleket tapasztalod, akkor lehetséges, hogy te is tápanyaghiányban szenvedsz.

KIMERÜLTSÉG
Ha túl kevés kalóriát fogyasztasz a fáradtság elkerülhetetlen. Az energiahiány nemcsak akkor jelentkezik, ha sportolsz, hanem napközben a mindennapi rutinban is. Sokan koffeines itallal próbálnak ilyenkor úrrá lenni a fáradtságunkon, de ezek sosem helyettesítik azt az energiát, amit kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással érsz el.

LELASSUL AZ ANYAGCSERE
Ha a tested nem kap elég kalóriát, akkor a saját tartalékaihoz nyúl és nemcsak a zsírból, hanem az izomból is veszítesz. Az izomveszteség hatására lelassul az anyagcsere.

LEESIK A VÉRCUKORSZINT
Az, ha keveset eszel befolyásolja a vércukorszintet is. Ha nem jut a szervezet elegendő tápanyaghoz, akkor a vércukorszint leeshet. A hipoglikémia súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, amivel okvetlenül orvoshoz kell fordulni.

GYENGÜL AZ IMMUNRENDSZER
Köhögsz, folyik az orrod, állandóan megfázol? Az immunrendszerünknek szüksége van szénhidrátokból, a fehérjéből és a zsírból származó makro-tápanyagokra. Ha nem adsz ezekből elegendőt a szervezetednek, az immunrendszered nem lesz elég erős ahhoz, hogy leküzdd a betegségeket.

FELBORUL A HORMONHÁZTARTÁS
Több tanulmány is kimutatta, hogy a drasztikusan alacsony kalóriatartalmú étrend növeli a szervezet kortizol szintjét. A kortizolt stressz vagy túlélési hormonnak is nevezik. Ha a kortizolszint magas, megzavarhatja a hormonháztartás egyensúlyát. Alacsonyabban működik a pajzsmirigy, ami lassabb anyagcseréhez vezethet. A kevés kalóriabevitel a nőknél menstruációs zavarokhoz is vezethet.

Az elégtelen táplálkozás folyománya idővel valamilyen mikrotápanyag-hiány lesz, aminek tünetei között megtalálható a fáradtság, az immunitás csökkenése, a koncentráció hiánya, memóriazavarok és a hangulati ingadozások. Mindez több szempontból is befolyásolja az edzéseket. Amikor a test úgy érzi, hogy elsőbbséget kell élveznie az alapvető funkcióknak (például a légzés, a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályozásának), akkor nem képes biztonságos erőforrásokat fordítani olyan dolgokra, mint például az izomszövet újjáépítése.

Ez az a folyamat, amely lehetővé teszi, hogy egy nehéz edzést követően folytathasd az edzésmunkát, sőt pár napon belül, ismét futhass egy hosszút vagy egy tempófutást, vagy bármit, ami után komoly regenerációs tevékenységbe kell kezdenie a szervezetednek. Nyilvánvaló, hogy alultápláltság esetén az edzések idővel egyre nehezebbé válnak, hiszen súlyos energiahátrányban kell komoly erőket mozgósítanod.

Energiahiányos állapotban nem képes a szervezet támogatni a magas szintű sportteljesítmény leadását.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.