Menü

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A gyerekkori orrfolyás egyik fő oka, hogy az orr rendszeresen termel nyálkát, s ez a nyálka az orron át távozik. Az orrfolyás lehet sűrű vagy híg, átlátszó vagy átlátszatlan, s általában magától elmúlik.

Hidegben ez fokozottabban előfordul, vagy allergiás időszakban, légúti megbetegedések esetén, mandulaproblémák esetén.

Vannak kevésbé gyakori okai az orrfolyásnak, különböző elváltozások, elzáródások, például orrmelléküreg-gyulladás, vagy orrsövényferdülés, mely leginkább serdülőkorra alakul ki, s műtéttel jól korrigálható. (Nekem legalábbis műtötték gyerekként és utána sokkal jobb lett.)

Az orrsövény-elváltozás lehet ritkán velünk született, vagy az orr sérüléséből is eredhet. Az orrsövényferdülés általában később, serdülőkorra alakulhat ki.

Az orrfolyást okozhatja orrpolip, ciszta is, ezek orrdugulást és tartós orrfolyást okozhatnak. Minden ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen, ha az orrfolyás nem szűnik, egészségügyi problémára utalhat, ezesetben pedig szükséges a szakorvos felkeresése, a neten való böngészés és guglizás, meg más anyukák megkérdezése helyett. Ha a csecsemő/kisgyerek orra több, mint 10 napig folyik, orvoshoz kell mennünk.

A gyerekek amint közösségbe kerülnek, szinte egyik vírusból a másikba esnek, sokszor betegek, itt ismét jelentkezhet az elhúzódó orrfolyás, több orrváladék termelődik, kellemetlen orrdugulás, fejfájás kíséretében. Egészséges gyereknek is folyik az orra, hát még, ha betegség is közrejátszik.

Az állandó orrfolyás okainak kivizsgálása fül-orr-gégész feladata. A szakember részletesen kikérdezi a szülőket és megvizsgálja a gyermeket, mely nem fájdalmas. Sok esetben az orrfolyás gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, azonban olykor műtétre is szükség lehet.

Nagyon kellemetlen érzés az orrfolyással, orrdugulással együtt élni, ez tartósan diszkomfortérzetet jelent a gyermeknek, serdülőnek egyaránt, ezért kivizsgálása és kezelése elengedhetetlenül szükséges.

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.

Lehet, hogy emiatt nem jön a baba – pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség kapcsolata külön cikket érdemel, a betegség akadályozhatja, nehezítheti a teherbeesést, de megfelelő kezeléssel a gólyára sem kell sokáig várni. Egy pajzsmirigybeteg háromgyerekes anyuka írása.