Menü

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?

A Business Insider adatelemző csapata az NCBI-vel (National Center for Biotechnology Information) együttműködésben végzett egy kutatást, hogy rájöjjenek, melyek a leggyakoribb okok, amiért a házaspárok a válás mellett döntenek.

Természetesen a legtöbbször kevés élettapasztalattal rendelkező, turbékoló házaspár még nem tudja, mire számíthat az elkövetkezendő évtizedekben, mégis joggal vetődik fel bennünk a kérdés, hogy miért van ennyi válás körülöttünk? Mi történhet az annyira óhajtott házasság akár első egy-két évében, aminek hatására rögtön elhatározzuk magunkat: „Nem csinálom tovább, elválunk!”

Előre vetítek azonban egy kis megnyugtatást: az előrejelzések szerint a válások száma a következő időszakban csökkenni fog. Ennek ellenére érdekes az okokról egy keveset megtudni.

Az itt bemutatott tanulmányban a párok már a házasságkötés előtt részt vettek egy úgynevezett „Megelőző- és kapcsolatjavító program”-ban, majd a kutatók 14 évvel a házasságkötés után újra felkeresték azokat a párokat, akik időközben elváltak. Így szűrték ki a leggyakoribb okokat, amelyek a következők:

Kevés vagy semennyi házasságkötés előtti tanácsadáson való részvétel és vallási különbségek

A legtöbben arról panaszkodtak, hogy hiába vettek részt a frigy előtti tanácsadáson, az nem tartalmazott elég információt a helyes kommunikációhoz, illetve nem vitte át őket a házasságban kialakuló különböző fázisokon.

A család nem elég támogató

A „Huffington Post” egyik online cikkében azt elemzi, hogy ha a feleségek kapcsolata túl szoros a férje családjával, az megnöveli a válás esélyét, míg ez fordított esetben a válás valószínűségének csökkenését jelenti.

Egészségügyi problémák

Amit soha nem fogunk tudni meghatározni, hogy egy hosszú ideig fennálló betegség, amely fájdalmakkal is jár, hogyan befolyásolja a kapcsolatunkat. Vannak, akik támogatóak tudnak lenni, mások inkább menekülnek.

Családon belüli erőszak

Legyen szó akár fizikai, akár érzelmi bántalmazásról, mindkettő tönkreteheti a kapcsolatot. A legtöbb résztvevő azt nyilatkozta, ahogy telt az idő, a bántalmazás formái egyre rosszabb irányba tolódtak el.

Drogokkal való visszaélés

Itt nemcsak a kemény drogokra kell gondolnunk, a rendszeres és fokozott mértékű alkoholfogyasztás ugyanolyan mértékben tehet tönkre egy kapcsolatot.

Anyagi gondok

A legtöbb résztvevő elismerte, hogy a financiális problémák nagyban hozzájárultak a válás kimondásához, de nem ez volt a releváns ok. Inkább az ezzel járó stressz, illetve feszültség okozta a kapcsolat végét.

Túl fiatalon házasodni

Az 1960-as években a 18 és 29 év közöttiek 59%-a már házas volt. A 2010-es évekre ez a szám azonban drasztikusan lecsökkent, 20%-ra. Ennek ellenére sokan a fiatal kort jelölték meg válásuk fő okaként.

Túl sok konfliktus és civakodás

Sokan úgy érezték, a házasság alatt folytatott kommunikáció nem volt megoldásorientált, és idővel egyre gyakoribbak és intenzívebbek lettek a veszekedések, ami végül csak frusztrációt okozott, de a kapcsolati problémákon való felülkerekedést nem segítette.

Hűtlenség és afférok

A hűtlenség gyakran kritikus fordulópont volt, amely a házasság végét jelentette.

Hiányzó elkötelezettség

Hiába vagyunk tisztában azzal, hogy az „igen” kimondása a házasság intézménye szerint visszafordíthatatlan, a megkérdezettek közül legtöbben mégis az elköteleződés hiányát jelölték meg legfőbb tényezőként, amely szerepet játszhatott abban, hogy a kapcsolat véget ért.

Ezekből azonban mindannyian tanulhatunk, ezért akkor is érdemes a témával olykor-olykor foglalkoznunk, ha a házasságunk egyelőre még az arany középút mentén halad. Ne felejtsük el, hogy fontos a megoldásorientált kommunikáció, a tolerancia és az elfogadás.

Felhasznált források: businnesinsider.de, scheidung.de

Fort Molnár Henriett

A szorongás tünetei és fajtái

Amikor találkozunk egy stresszt kiváltó ingerrel (úgynevezett stresszorral), működésbe lép szervezetünk védekező rendszere, azaz az endokrin- és vegetatív idegrendszerünk.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

A szociális szorongás fogságában

Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ?

Jelek, hogy nem érdekled a srácot

Nehéz elfogadni, ám nem minden kapcsolat köttetett a mennyben... Tetszik egy srác, és nem tudod eldönteni, viszonozza-e az érzelmeidet? Olvasd el alábbi pontjainkat akkor!

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?