Menü

Az influenza tünetei és természetes gyógymódjai

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Hirtelen jövő, vagy túlzott fáradtság

A rövidebb napok és a lecsökkent mennyiségű napfény fáradtságot okozhat, de van különbség a fáradtság és a rendkívüli fáradtság között. A hirtelen jövő, túlzott fáradtság az influenza egyik legkorábbi jele, és előfordulhat más tünetek elérkezése előtt. A fáradtság a megfázás tünete is lehet, de általában az influenza esetén súlyosabban jelentkezik. Az extrém gyengeség és fáradtság zavarhatja a szokásos tevékenységeket, ezért fontos, hogy korlátozza azokat és hagyja, hogy a teste pihenjen. Vegyünk ki néhány napot a munkából vagy az iskolából, és maradjunk az ágyban. A pihenés erősíti az immunrendszert és segít a vírus elleni küzdelemben!

A végtagfájdalom és hidegrázás

A végtagok fájdalma és a hidegrázás szintén gyakori influenzaszerű tünetek. Sokszor az influenzavírus miatt jelentkeznek, de hibásan egy korábbi fizikai aktivitás eredményeként gondolunk rá és nem figyelünk fel erre a tünetre. A fájdalom a testben bárhol megnyilvánulhat, különösen a fejben, a háton és a lábakon. A hidegrázással együtt már jellegzetesebbnek tartjuk a jelenséget és jobban odafigyelünk rá. Az influenza már a láz kialakulása előtt is hidegrázást okozhat. Egy meleg takaró alá bújva növeljük a testhőnket és csökkenthetjük a hidegrázást. Fájdalmait, ilyen esetben csillapíthatja például acetaminofen vagy ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítókkal.

Köhögés

A tartós köhögés is jele lehet az influenzának. Az influenza vírus zsibbadással és mellkasi kellemetlen érzéssel (légcsőhurut esetén) egyidejűleg is okozhat köhögést. A váladék felköhögése az influenza korai szakaszában ritkán jellemző.

Természetes gyógymódok

Méz, citrom, fokhagyma, gyömbér és almaecet – ezek azok az összetevők, amik a legtöbb házi készítményt alkotják. A méz, mint édes oldószer, mely az erős ízeket elnyomja és fogyaszthatóvá teszi, ezen kívül segít a hatóanyagok kioldásában. Ezért a legtöbb recept több órán vagy napon keresztül javasolja a készítmény érlelését.

Nézzünk néhány receptet, melyek sokaknak segítettek:

1/2 pohár frissen facsart citrom leve
1/2 pohár gyömbérl é, vagy 4-5 cm-es darab friss gyömbér
25 gerezd fokhagyma
1 pohár természetes méz

Keverjük el a citrom és a gyömbér levét, ha szükséges, akkor pépesítsük. A fokhagyma gerezdeket passzírozzuk át, vagy turmixgépben krémesítsük. A masszára öntsük rá a mézet és a készítményt üveg edényben, hűtőben tároljuk. Éhgyomorra reggel napi egy teáskanálnyit fogyasszunk. A gyömbérben, citromban és fokhagymában lévő illóolajok felszabadítják a légutat, ezenkívül baktériumölő hatásuk is ismert. A készítmény áldásos hatással bír: jó a vércukorra és koleszterinszintre is.

A gyógyteák

Köhögés enyhítésére, torokfájás ellen, általános közérzet javításra több gyógynövényteát is szokás fogyasztani. A legkellemesebb talán közülük a hársfavirágzat tea, mely enyhíti a torokfájást és nyákoldó hatása van, valamint kitűnő izzasztó hatású. A megfázás ellen ugyanis az egyik szintén kedvelt kúra a meleg tea fogyasztását követő meleg ágynyugalom, azaz egy izzasztókúra. Azt ajánljuk, válasszon egy ön által kedvelt teát az alábbiak közül, és fogyasszon egy nagy bögrével belőle, jó sok mézzel, majd szundítson egy nagyot a legmelegebb paplanja alatt! Ezzel a kúrával a láz természetes öngyógyító hatását idézzük elő.

Gyógyító hatású ilyenkor még a menta, az ánizs, a kakukkfű, a tüdőfű, és a kevesek által ismert fűzfakéreg tea is. A fűzfakéreg hatóanyaga a szalicil, mely a szervezetben szalicilsavvá alakul, ez pedig fej és lázcsillapító hatású.

Az inhalálás

Legyen szó törölközővel leterített fejünket forró és illatos gőzbe tartásáról, vagy illóolajos krémek mellkasunkra és hátunkra dörzsöléséről, egy biztos, hogy a náthás ember közérzetén sokat tud javítani a mentolos, kamillás, citrusos, eukaliptuszos illóolajok belélegzése. Ezek hatására az orrdugulás megszűnik és a fejfájás is enyhül.

A nagymama válasza a megfázásra: egy jó húsleves

A húsleves gyógyító hatását már klinikai vizsgálatoknak is alávetettek, melynek eredményeképp megállapítható, hogy a fehérje regeneráló hatással van sejtjeinkre, így ennek fogyasztása hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, de különösebb specifikus hatással nincs a húsleves a náthából való felgyógyulásra.

Az viszont köztudott, hogy a nem túl forró, de meleg leves fogyasztása a torokfájással és gyengeséggel küzdő náthában szenvedőnek jól eső és könnyen fogyasztható, értékes táplálék.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.