Menü

Meg kell ijedni amikor azt halljuk: göb van a pajzsmirigyünkön?

Sajnos manapság nagyon sok pajzsmirigyműködési zavarral küszködő ember van, köztük jómagam is, azonban a – vérvétellel kimutatott - alulműködési problémák és a mirigy túlműködése mellett más egyebet is megállapíthat az orvos, például az ultrahangvizsgálaton. Az orvos a vérvétel mellett ultrahangvizsgálatot is végez, s amikor az endokrinológus felhívja a figyelmet, hogy göb van pajzsmirigyünkön, bizony sokan megijednek, hiszen hirtelen nem tudni, miről van szó pontosan.

Mit jelent az, hogy göb. Mit jelent, hogy a pajzsmirigyen? Most mit kell ezzel csinálni? Vagy inkább fogalmazzuk úgy, hogy mit nem: ugyanis megijedni semmiképp nem kell, a göb előfordulása sajnos egy igen gyakori jelenség, ahogy a pajzsmirigybetegségek is.

A pajzsmirigy göbök lehetnek jó és rosszindulatúak is, ezért mielőbb fényt kell deríteni a göb típusára, aggodalomra semmi ok, hiszen a göbök – bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak - gyakran ártalmatlanok, némelyik tünetet sem okoz.

A göbös strúma (ami a szerv megnagyobbodását jelenti) ellenben már okoz tüneteket, igen gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár.

A göb nem jelent feltétlen hormonális zavart is, alul-vagy túlműködést, de együtt járhat ezekkel a problémákkal és azok tüneteivel is.

Maguk a göbök kétfélék lehetnek: léteznek meleg és hideg göbök. Az izotópos vizsgálat szerint döntenek erről az elnevezésről és típusról.

Ami a göb kezelését illeti, erre a férjem példáját tudom felhozni, akinek mondjuk úgy, hogy ártalmatlan, tüneteket nem okozó, göb megjelenésével járó pajzsmirigy problémája van, s neki annyi a teendője, - s ebben lelkiismeretesnek kell lenni – meghatározott időszakonként elmegy egy ultrahangkontrollra, ahogy figyelemmel követik, hogy a göb nem nőtt-e.

A göb kezelése ugyanis attól függ, milyen méretű, hogyan nő, ha egyáltalán növekszik és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén már összetettebb a feladat és gyakran műtéti eljárás is szóba kerül.

Kutatások alapján a pajzsmirigy göbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. Az arányt azzal lehet magyarázni, hogy a betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve a szülés után.

A göbök nem múlnak el, vagy ha igen, akkor keletkezhetnek újak, megjelenésük együtt járhat pajzsmirigy alul-illetve túlműködéssel, ezért a vizsgálat, a rendszeres kontroll, az ultrahang elengedhetetlenül szükséges az egészségünk megőrzése érdekében.

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.