Menü

Milyen egy tökéletes piknik?

Egy pléd, egy piknikkosár, jó társaság, napsütés. Azt hiszem az egyik legjobb szabadtéri program, talán mostanában nem volt ilyesmire időnk, vagy ehhez megfelelő időjárás, de a nyár erre is lehetőséget teremt. Ha eddig elfelejtettük ezt a fajta programot, akkor íme, a piknik egy remek kikapcsolódás, akár kettesben, akár gyerekekkel!

Mint mindennek, még a piknikezésnek is vannak illemszabályai, íratlan törvényei, melyeket illik betartani. Egyik legfontosabb a szemetelés. Mondjuk alap dolog, hogy nem hagyjuk a szemetet szanaszét, de nem mindenkinek ennyire triviális. Egy szatyor minden gondot megold, abba tegyük a szemetet és máris megoldottuk ezt a gondot. A cigarettacsikk is szemét, azt sem gusztusos szanaszét dobálni.

A piknik egyik fő része az étel és ital.

Ha igazán meg akarjuk adni a módját, akkor a pikniket meg kell tervezni, erről pedig listát vezetni, így biztos semmi sem kerüli el a figyelmünket és semmi, sem marad otthon.

A piknikezéshez kell egy arra alkalmas helyszín. A legjobb hely füves, árnyékolt, nyugodt zöldterület, sok fával, esetleg vízparttal, szép kilátással.

Lehet egy park, egy kert, a Balaton-part, vagy épp egy hangulatos hely az erdőben.

Mit vigyünk magunkkal?

Nos pokrócot, műanyag tányért, poharat, evőeszközt, szalvétát, papírtörlőt, kést, hűtőtáskában ételt, italt, dugóhúzót, sörnyitót, alufóliát az esetleges maradékoknak, műanyag dobozt, nejlonzacskót a szemétnek, szúnyog-és kullancsriasztó szert, fejfedőt, naptejet, napszemüveget, kicsiknek esetleg sátort.

Ami az ennivalót illeti, a romlandó dolgok, nyers tojásos, majonézes vagy krémes ételek kerülendők, pláne, ha kánikula van.

Piknikbarát ételek a péksütemények, muffinok, linzerek, kekszek, piskóták, szendvicsek, húsgolyók, fasírtok, saláták, friss zöldségek és gyümölcsök esetleg dobozban kockákra vágva.

A saláták mellett jó minőségű olajbogyót és ecetes savanyúságot is kínálhatunk.

A házi limonádé, szörp, víz, gyümölcslevek részei egy jó pikniknek,

A gyerekeket érdemes lefogalni játékokkal, ezért labda, kisebb játékok is szükséges bepakolnivalók. A piknikkosarak biztonságosan rögzítik a tányért, evőeszközt, poharat, sőt akár termoszt is.

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.