Menü

Jojó effektus, mit tehetünk ellene?

A jojó effektus a leadott és visszahízott kilók többszöri váltakozása. Általában rapid diéták, divatétrendek velejárója, ezért sem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, vagy a kampányszerű fogyókúrák alkalmazása, helyettük inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással érhetjük el hosszútávon céljainkat.

A fogyókúra befejeztével a nehezen leadott kilók visszatérnek, ez tulajdonképpen röviden a jojó effektus. Amikor a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ez pedig akár többször is váltja egymást.

Már itt látni, hogy a fogyókúra egy csapda.

A fogyni vágyók koplalnak, nagymértékben csökkentik a kalóriabevitelt, drasztikus módszerekhez nyúlnak, amivel kezdetben fogynak, azonban az elért súly után visszatérő, hagyományos étkezési szokások újra visszahízást eredményeznek. A koplalás befejezte utáni hagyományos étkezéshez való visszatérés és a korábban lelassult anyagcsere zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Hogyan esünk a jojó effektus csapdájába?

Sanyargató, egészségtelen diétákkal, túl kevés tápanyag felvétellel, számos divatdiétával, káposztalevesdiétával, meg ananászétrenddel meg tojásdiétával és még sorolhatnám. Drasztikusan lecsökkentjük a szénhidrátot, a bevitt kalóriát, és nem mozgunk semmit. Rendszeres sport hiányában lassul az anyagcsere, a koplalós diétákat pedig habzsolás követi.

Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

Ha a fogyókúra egy kampányszerű koplalás, mely nem társul életmódváltással, akkor a leadott kilók visszatérnek, azonban, ha a diéta az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott tehát a kalória lassú csökkentése, a lassú fogyás, napi ötszöri étkezés, a reformélelmiszerek megválogatása, a megfelelő folyadékbevitel (víz!) és mindennapi, rendszeres, változatos mozgás. A fentiek betartása egy lassúbb, ám sokkal eredményesebb, hosszútávon tartható testsúlyt eredményez. Fogadjuk el, hogy ahogy a felszedett túlsúly sem egyik napról a másikra alakult ki, ennek leadása sem holnapra fog megtörténni.

A jojó effektus az egészségünket is nagyban veszélyezteti. A plusz kilók formájában visszatérő zsírtöbblet nagyobb megterhelést jelent a szívnek, mint a diéta előtti túlsúly. A jojó effektus 2-es típusú diabéteszt, magas koleszterinszintet, epehólyag problémákat okozhat, a visszatérő kilók okozta depresszióról nem is beszélve.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

Az edzés célja nemcsak a fogyás lehet, de az izomtömeg növelése is. A két folyamat azonban nem zajlik párhuzamosan, mert a testnek az építkezéshez felhasználható extra energiára van szüksége, ami egy kalóriadeficittel rendelkező étrendben nincsen meg. Ahhoz, hogy a sportolásba ölt órák meglátszanak rajtad, az étkezésedet is a céljaidnak megfelelően kell alakítani.

10 000 lépés az egészséghez. Eddig ma mennyi volt?

Hallottuk már néhányszor, hogy aki egészséges és fitt szeretne lenni, annak10 ezer lépést kell megtennie egy nap. Mi ebben az igazság, hogy érhetjük el ezt a lépésszámot, mennyit kell mozogjuk egy nap? „Beszélgessünk” erről kicsit.

Az ugrókötelezés jótékony hatásai

Nem, az ugrókötél nem csak az iskolai tornaórákra való! Egy igazi alakformáló társ, mivel az ugrókötelezés számos jótékony hatással bír. Lehetőséged van szórakoztató módon szálkásítani a testedet a rendszeres ugrókötelezés által, amely vegyíti a kardió és az izomerősítő gyakorlatokat. Ne várj tovább, kezdj bele!

Életveszélyes súlycsökkentő szerek

Ha fogytán a türelmed fogyókúrád során, érthető, ha a gyors siker érdekében a súlycsökkentő szerekhez fordulnál. Többségük biztonságos, és ha betartod a használati utasítást, eredményesen egészíti ki diétádat. Néhányuk azonban olyan összetevőket tartalmazhat, melyek súlyosan károsítják egészségedet.