Menü

Jojó effektus, mit tehetünk ellene?

A jojó effektus a leadott és visszahízott kilók többszöri váltakozása. Általában rapid diéták, divatétrendek velejárója, ezért sem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, vagy a kampányszerű fogyókúrák alkalmazása, helyettük inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással érhetjük el hosszútávon céljainkat.

A fogyókúra befejeztével a nehezen leadott kilók visszatérnek, ez tulajdonképpen röviden a jojó effektus. Amikor a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ez pedig akár többször is váltja egymást.

Már itt látni, hogy a fogyókúra egy csapda.

A fogyni vágyók koplalnak, nagymértékben csökkentik a kalóriabevitelt, drasztikus módszerekhez nyúlnak, amivel kezdetben fogynak, azonban az elért súly után visszatérő, hagyományos étkezési szokások újra visszahízást eredményeznek. A koplalás befejezte utáni hagyományos étkezéshez való visszatérés és a korábban lelassult anyagcsere zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Hogyan esünk a jojó effektus csapdájába?

Sanyargató, egészségtelen diétákkal, túl kevés tápanyag felvétellel, számos divatdiétával, káposztalevesdiétával, meg ananászétrenddel meg tojásdiétával és még sorolhatnám. Drasztikusan lecsökkentjük a szénhidrátot, a bevitt kalóriát, és nem mozgunk semmit. Rendszeres sport hiányában lassul az anyagcsere, a koplalós diétákat pedig habzsolás követi.

Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

Ha a fogyókúra egy kampányszerű koplalás, mely nem társul életmódváltással, akkor a leadott kilók visszatérnek, azonban, ha a diéta az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott tehát a kalória lassú csökkentése, a lassú fogyás, napi ötszöri étkezés, a reformélelmiszerek megválogatása, a megfelelő folyadékbevitel (víz!) és mindennapi, rendszeres, változatos mozgás. A fentiek betartása egy lassúbb, ám sokkal eredményesebb, hosszútávon tartható testsúlyt eredményez. Fogadjuk el, hogy ahogy a felszedett túlsúly sem egyik napról a másikra alakult ki, ennek leadása sem holnapra fog megtörténni.

A jojó effektus az egészségünket is nagyban veszélyezteti. A plusz kilók formájában visszatérő zsírtöbblet nagyobb megterhelést jelent a szívnek, mint a diéta előtti túlsúly. A jojó effektus 2-es típusú diabéteszt, magas koleszterinszintet, epehólyag problémákat okozhat, a visszatérő kilók okozta depresszióról nem is beszélve.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.