Menü

Gyakori újévi fogadalmak

Az emberek jelentős része az újévbe átlépve fogadalmakat szokott tenni, mert valami pozitív változást akar behozni az életébe. Lássuk, mik is a leggyakoribb újévi fogadalmak…

Az új évben lefogyok!

Talán a leggyakoribb újévi fogadalom a fogyókúrával kapcsolatos. Részben azért, mert manapság valóban több a túlsúlyos ember, mint korábban volt (ami a megváltozott életmódból is ered), részben pedig a testképpel összefüggő túlzó elvárások miatt: mindenki vékony akar lenni. Akkor érdemes a testsúlycsökkenést célként kitűzni, ha valakinek a BMI-je 25 feletti, mert ez az az érték, ami felett elkezdenek nőni a túlsúly miatti egészségügyi kockázatok.

Rendszeresen végzek testmozgást!

Nagyon sokan döntik el, hogy a következő évtől rendszeresen fognak sportolni. Akár sportszeretetből, akár egészségtudatosságból – de a legjobb, ha mindkét dolog motivál benne. Nincs még egy annyira egyszerű dolog, ami olyan sokat hozzá tudna tenni hosszú távon az egészségünkhöz, mint a heti 2-3 alkalommal végzett testmozgás. Döntsd el, hogy mit fogsz sportolni 2021-től!

Egészségesebben táplálkozom!

A mindennapjainkban alig jut idő az egészséges étkezésre, rengeteg egészségtelen élelmiszert vásárolunk és fogyasztunk egyszerűen azért, mert ez a leggyorsabb és legkönnyebb megoldás. Szánjunk időt az étkezéseinkre, figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk, legyünk egészségtudatosak mostantól! Készítsünk magunknak ételt, vásároljunk jó minőségű alapanyagokat, és hosszú távon az egészségünk meg fogja hálálni.

Új dolgokat szeretnék tanulni!

Új dolgot tanulni izgalmas és hasznos, nem beszélve arról, hogy segít frissen tartani az agyunkat. Találjunk magunknak olyan célt, ami reálisan teljesíthető és tényleg érdekel minket: legyen az egy nyelv (ahová szívesen el is utaznánk majd), valamilyen gyakorlati dolog (otthoni barkácsolás, professzionális főzés) vagy művészi terület (festés, kerámia, fonás), a lényeg, hogy élvezzük!

Takarékoskodni fogok!

2021-ben figyeljünk oda jobban, hogy mire költünk, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e arra a termékre, amit meg akarunk venni. A megtakarítást pedig vagy tegyük el hosszú távra vagy olyan célra fordítsuk, ami valóban hozzátesz az életminőségünkhöz.

Jó dolog, ha elhatározzuk, hogy változtatunk, de igyekezzünk be is tartani ezeket.

Liszli Kornélia

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.