Menü

Az ok, amiért nyári időszámítást szeretnék

Két hete jelent meg a Hajrá Egészségen egy átfogó cikk az óraátállítás és az időszámítások kérdéséről, különösen annak kapcsán, hogy az Európai Unió szeretné megszüntetni az évente két alkalommal történő rendszeres óraátállításokat. Hadd mutassak be egy személyes, mondhatni gyakorlati oldalt, hangsúlyozva azt, hogy tiszteletben tartom a korábbi cikk leírt általános szempontokat.

A lakóhelyemtől mintegy 20-25 kilométerre dolgozom. Nem nagy távolság ez, semmiképpen sem panaszként mondom, hiszen ha belegondolunk egy átlag budapesti munkavállaló is utazik naponta ennyit, sőt, akár többet is, akkor tényleg semmi okom arra, hogy morogjak. Nem teher az, hogy oda-vissza számolva napi egy órahosszát busszal, vagy éppen ha egy jó barátom hoz és visz, akkor autóval utazzak.

A tél viszont minden értelemben különösen nehéz. Mondjuk hó, legalábbis állandó és jelentősebb mennyiségben, már több éve nincs Magyarországon, ez legalább nem okoz állandó balesetveszélyt, bár a Föld bolygónak a hó hiánya akkor, amikor pedig annak lennie kéne, semmiképp sem jó. Akkor miért is nehéz a tél és a téli időszámítás? Vegyük azt, hogy a munkaidő vége 16 órakor van. Ha hozzávesszük, hogy a szorgalmas munkavállalónak, mondhatnánk az átlag munkavállalónak, nem esik ki a toll a kezéből amint 16-ot üt az óra, akkor máris negyed öt van. Egyszer csak pedig azon kapjuk magunkat, hogy ekkor már be kell kapcsolni a világítást, akár irodában ülünk, akár kint vagyunk az utcán.

Nem tudom ki hogy van vele, de én bizony néha elvesztem az időérzékemet ekkortájt. Gyakorlatilag azt hiszem, hogy késő este van már, mikor még csak pár óra hossza telt el a munkaidő befejezése óta, és mondjuk este 7, esetleg 8 órát mutatnak az órák. Ilyenkor bizony át kell programozni az agyam, hogy még nem a lefekvésnek van itt az ideje, hanem a késő délutáni, kora esti teendőknek.

Valljuk be, sokan vagyunk ezzel hasonlóan, És ez számomra nem kellemes. Ennek valamiképpen pont az ellenkezőjét érzem nyáron, és ami lényeges, a nyári időszámítás alatt. Akkor valahogy jobban be tudom tájolni azt, hogy reálisan a napnak melyik szakában vagyok éppen. Én személyesen, noha, mint mondtam, elfogadom az ellenkező érveket is, de mégis inkább, a nyári időszámítás, mint állandó jelleg mellett lennék. Pusztán azért, mert több a nappali órák száma. Szeretem a téli estéket, de szeretni fogom, ha naponta egy órával kevesebb jut neki.

dr. Boros Tamás

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.