Menü

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért játsszunk?

A stresszes és rohanó élet során gyakran felidézzük azokat a boldog időket, amikor „főállású” gyerekként, csak játékból állt az élet. Felnőttként más a helyzet, felelősek vagyunk magunkért és legtöbbször másokért is, ezért a felhőtlen szórakozás már nem jellemzi az életünket.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. A játék gyerekeknek való, de ugyanúgy felnőtteknek is, hiszen aktív pihenést biztosít, ami egyszerre kapcsol ki és hat fejlesztően. A közös játékok pedig hatalmas közösségépítő-erővel bírnak, egy-egy baráti körben, társasjátékkal eltöltött este felejthetetlen élmény marad. A stratégiai játékok, mint például a sakk, emellett segítik a logikai gondolkodás karbantartását is.

Mit játszunk?

Felnőttként is jobbnál jobb lehetőségek állnak rendelkezésre a játékok terén. A társasjáték-ipar virágzik, ahol a folyamatosan elérhető klasszikusok mellett, rengeteg újdonsággal is találkozhatunk. Legyen szó kártyáról vagy hagyományos társasjátékokról.

A Dixit, egy évek óta növekvő népszerűségnek örvendő játék, ami kifejezetten felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak szól. Az asszociáción alapuló játék során különböző képeket kapnak a résztvevők, amiknek címeket kell adni. A lefordított lapokat felfedik, majd ki kell találnií hogy az adott körben címadó játékos melyiket rakta. A játék elsősorban egymás ismeretéről szól, valamint gyönyörködtet és elgondolkoztat, hiszen minden kép különböző és nagyon érdekes témát feszeget. Természetesen itt is lehet pontokat számolni és rangsort felállítani, de a Dixit már önmagában is, verseny nélkül, egy nagyon élvezetes játék.

A Concept egy újabb társasjáték, ami a népszerű barkóba tovább fejlesztett verziója. A lényege, hogy a kártyákon szereplő szavakat egy nagy táblán ábrázolt ikonok alapján találjanak ki a többiek. Kis jelzőbábúkat tehetünk a különböző ikonokra, így rávezetve a többi játékost a megoldásra. A Concept egy hosszabb, elsőre bonyolultnak ható játék, de ha egyszer belejön a csapat, nagyon izgalmas megoldások születhetnek!

A társasjátékok mellett ott vannak a klasszikus kártyajátékok is, amik garantáltan feldobják a hangulatot a baráti összejöveteleken.

Felnőttként se felejtsük el, milyen ereje van a játékoknak. Ha van időnk játsszunk, hiszen a közös játék segít a kikapcsolódásban és a szociális kötelékek erősítésében is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.