Menü

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért játsszunk?

A stresszes és rohanó élet során gyakran felidézzük azokat a boldog időket, amikor „főállású” gyerekként, csak játékból állt az élet. Felnőttként más a helyzet, felelősek vagyunk magunkért és legtöbbször másokért is, ezért a felhőtlen szórakozás már nem jellemzi az életünket.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. A játék gyerekeknek való, de ugyanúgy felnőtteknek is, hiszen aktív pihenést biztosít, ami egyszerre kapcsol ki és hat fejlesztően. A közös játékok pedig hatalmas közösségépítő-erővel bírnak, egy-egy baráti körben, társasjátékkal eltöltött este felejthetetlen élmény marad. A stratégiai játékok, mint például a sakk, emellett segítik a logikai gondolkodás karbantartását is.

Mit játszunk?

Felnőttként is jobbnál jobb lehetőségek állnak rendelkezésre a játékok terén. A társasjáték-ipar virágzik, ahol a folyamatosan elérhető klasszikusok mellett, rengeteg újdonsággal is találkozhatunk. Legyen szó kártyáról vagy hagyományos társasjátékokról.

A Dixit, egy évek óta növekvő népszerűségnek örvendő játék, ami kifejezetten felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak szól. Az asszociáción alapuló játék során különböző képeket kapnak a résztvevők, amiknek címeket kell adni. A lefordított lapokat felfedik, majd ki kell találnií hogy az adott körben címadó játékos melyiket rakta. A játék elsősorban egymás ismeretéről szól, valamint gyönyörködtet és elgondolkoztat, hiszen minden kép különböző és nagyon érdekes témát feszeget. Természetesen itt is lehet pontokat számolni és rangsort felállítani, de a Dixit már önmagában is, verseny nélkül, egy nagyon élvezetes játék.

A Concept egy újabb társasjáték, ami a népszerű barkóba tovább fejlesztett verziója. A lényege, hogy a kártyákon szereplő szavakat egy nagy táblán ábrázolt ikonok alapján találjanak ki a többiek. Kis jelzőbábúkat tehetünk a különböző ikonokra, így rávezetve a többi játékost a megoldásra. A Concept egy hosszabb, elsőre bonyolultnak ható játék, de ha egyszer belejön a csapat, nagyon izgalmas megoldások születhetnek!

A társasjátékok mellett ott vannak a klasszikus kártyajátékok is, amik garantáltan feldobják a hangulatot a baráti összejöveteleken.

Felnőttként se felejtsük el, milyen ereje van a játékoknak. Ha van időnk játsszunk, hiszen a közös játék segít a kikapcsolódásban és a szociális kötelékek erősítésében is.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!