Menü

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért játsszunk?

A stresszes és rohanó élet során gyakran felidézzük azokat a boldog időket, amikor „főállású” gyerekként, csak játékból állt az élet. Felnőttként más a helyzet, felelősek vagyunk magunkért és legtöbbször másokért is, ezért a felhőtlen szórakozás már nem jellemzi az életünket.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. A játék gyerekeknek való, de ugyanúgy felnőtteknek is, hiszen aktív pihenést biztosít, ami egyszerre kapcsol ki és hat fejlesztően. A közös játékok pedig hatalmas közösségépítő-erővel bírnak, egy-egy baráti körben, társasjátékkal eltöltött este felejthetetlen élmény marad. A stratégiai játékok, mint például a sakk, emellett segítik a logikai gondolkodás karbantartását is.

Mit játszunk?

Felnőttként is jobbnál jobb lehetőségek állnak rendelkezésre a játékok terén. A társasjáték-ipar virágzik, ahol a folyamatosan elérhető klasszikusok mellett, rengeteg újdonsággal is találkozhatunk. Legyen szó kártyáról vagy hagyományos társasjátékokról.

A Dixit, egy évek óta növekvő népszerűségnek örvendő játék, ami kifejezetten felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak szól. Az asszociáción alapuló játék során különböző képeket kapnak a résztvevők, amiknek címeket kell adni. A lefordított lapokat felfedik, majd ki kell találnií hogy az adott körben címadó játékos melyiket rakta. A játék elsősorban egymás ismeretéről szól, valamint gyönyörködtet és elgondolkoztat, hiszen minden kép különböző és nagyon érdekes témát feszeget. Természetesen itt is lehet pontokat számolni és rangsort felállítani, de a Dixit már önmagában is, verseny nélkül, egy nagyon élvezetes játék.

A Concept egy újabb társasjáték, ami a népszerű barkóba tovább fejlesztett verziója. A lényege, hogy a kártyákon szereplő szavakat egy nagy táblán ábrázolt ikonok alapján találjanak ki a többiek. Kis jelzőbábúkat tehetünk a különböző ikonokra, így rávezetve a többi játékost a megoldásra. A Concept egy hosszabb, elsőre bonyolultnak ható játék, de ha egyszer belejön a csapat, nagyon izgalmas megoldások születhetnek!

A társasjátékok mellett ott vannak a klasszikus kártyajátékok is, amik garantáltan feldobják a hangulatot a baráti összejöveteleken.

Felnőttként se felejtsük el, milyen ereje van a játékoknak. Ha van időnk játsszunk, hiszen a közös játék segít a kikapcsolódásban és a szociális kötelékek erősítésében is.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.