Menü

Etessük okosra a gyereket!

A leggyűlöltebb ételek listája után az agy szupertáplálóit kutattam. Szeretem tudni, hogy amit eszem, az miként hat, milyen tápanyagot tartalmaz, miért jó nekem. Egyszer egy testépítő barátnőm azt mondta, neki mindegy milyen ízű egy adott étel, nem azért eszik, hogy élvezze az ízeket, hanem, hogy bevigye a diétájának és céljainak megfelelő tápanyagforrásokat a szervezetébe, ez a lényeg, semmilyen üres kalória nem jöhet szóba pusztán az élvezetért. Én azonban szeretem ötvözni a kettőt: tápanyag is legyen és ízletes is.

Most épp az agynak fontos táplálékok után olvasgattam, két kisiskolás korú gyermekem minden nap kap omega 3 vitamint is, mely fontos az agyműködés szempontjából, de emellett számtalan étel van, amivel lehet hatni az agyműködésre.

Nézzük, melyek az agy szuperételei!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, nos a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Nyilván a halak listavezető élelmiszerek ebből a szempontból (is). Nélkülözhetetlen a bennük található Omega-3 zsírsavak miatt. Kiemelkedően magas proteintartalma is megemlítendő. A halfajták közül a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás.

A tojás felel az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért. Tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Található még benne kolin, vagyis egy B-komplex tápanyag.

A bogyós gyümölcsök pedig antioxidáns bombák, tele vannak vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal. Az áfonya, eper, málna és szeder elsők között szerepel az agyserkentő ételek listáján.

A krémes avokádó is tele van tápanyagokkal, 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, melyek serkentik a memóriát és segítik a tanulási folyamatokat.

Ééééééétcsokoládé!!!! Jelentem, étcsoki! Bizony! A fodros kel és tengeri alga is az agyserkentő ételek sorában áll, de a csoki azért jobban hangzik, nem igaz? A csokoládéban, több, mint 300 különböző vegyület található. de mindenképp bizonyított tény, hogy az étcsoki jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

Olajos magvak! Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, jótékony hatással vannak agyunk működésére, a dió áll a lista elején.

Az olívaolaj és a kókuszolaj is ajánlott étel, ha az agyműködésünk a tét. Az olívaolaj fontos része a mediterrán étrendnek, melyről azt tartják, a legegészségesebb étkezés a világon. Több, mint 30 fontos komponenst tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a szellemi leépülés megelőzésében.

A kókuszolajat rendszeresen használják ételként és gyógyszerként is. Egy érdekes kutatásban enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőttek memóriája jelentős javulást mutatott egyetlen dózis kókuszolaj elfogyasztása után.

A fent említett ételek nemcsak segítik agyműködésünk, támogatják szellemi frissességünket, de még emellett finomak is, érdemes ezekből heti szinten fogyasztani.

Martinka Dia

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.