Menü

A leggyűlöltebb ételek listája

Férjem rögtön elkezdte diktálni: spenót, sóska, finomfőzelék… azonban például a kedvencemet, a spenótot nem vagyok hajlandó leírni, viszont akadnak a listán szép számmal olyan közutálatnak örvendő ételek, amelyekre nem is gondoltam volna. Úgy, mint az olívabogyó. Mi a baj az olívabogyóval?

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni.

Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas, hanem az olívabogyó!

Bizony az olívabogyó áll az első helyen ebben a kutatásban, mely szerint: „az emberek 37% ki nem állhatja az olívát, a második helyen pedig az ecetes uborka végzett 33%-al. A bronzérmes a kagyló lett 29%-al, és csak ezután következik a kelbimbó. A lista a tonhallal folytatódik, majd jön a gomba, aztán a mazsola, a halak úgy általában véve, a csontos csirkehús, a lista végét pedig a vörös húsok zárják”-olvasom a netes portálon.

A kutatásban 2000 embert kérdeztek meg, akik közül csupán 10 vallotta, hogy bármilyen ételt megeszik, ami elé kerül. A megkérdezettek mintegy fele azonban elismerte, hogy vannak ételek, melyeket nem ismer és sosem kóstolt, mégsem adna egyetlen esélyt sem a megismerésükre, megkedvelésükre.

Bizony, aki főz, annak igazán bosszantó ez, hogy míg ő a konyhában sürög-forog, addig a családtagok esetleg meg sem kóstolják az adott ételt, máris a kukában végzi.

Mert rendben van, ha valaki nem szereti a sárgaborsót, azért egy próbát illik tenni vele, s csak utána jelentse ki az ember, hogy ez éppen nem csúszik olyan jól, bár megkockáztatom, nagyon meghatározó, hogy kinél, hol, milyen elkészítéssel és milyen formában kóstoljuk meg az adott ételt. Egy menzai spenót, vagy sóska, vagy tökfőzelék ki merem jelenteni, érthetően nem kedvelt a gyerekek körében, míg a legfinnyásabb ismerősöm is evőkanállal falta anyukám tökfőzelékét, a spenótjáról nem is beszélve.

Egyébként ha már menza…lehet, hogy gyerekkorunkban a menzai koszthoz kötjük a nem kedvelt ételeinket, de felnőtt fejjel hányan nosztalgiázunk a menzai ebédek után, ameiket annyira szerettünk! A menzás piskótára biztosan sokan emlékeznek, ahogy a császármorzsára is, a főtt csirkére meggymártással, pirított darával, vagy a rizses húsra, finomfőzelékre. De említhetném a sóskafőzeléket is krumplival, vagy a paradicsomlevest betűtésztával, tarhonyás húst. A piskótakocka csokiöntettel nagy sláger volt, de az én fiaim már nem kaptak ilyesmit az oviban, suliban.

Bizonyára mindannyiunknak vannak kedvenc, kevésbé kedvelt, vagy esetleg nagyon utált ételei, de az a legbölcsebb dolog, ha azoknak az ételeknek is adunk egy-egy kóstolásnyi esélyt kis idő elteltével, amit eddig egyáltalán nem szerettünk. Az ízlés is változik és lehet, hogy valaki egészen máshogy készíti el azt a tökfőzeléket.

Martinka Dia

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.