Menü

A leggyűlöltebb ételek listája

Férjem rögtön elkezdte diktálni: spenót, sóska, finomfőzelék… azonban például a kedvencemet, a spenótot nem vagyok hajlandó leírni, viszont akadnak a listán szép számmal olyan közutálatnak örvendő ételek, amelyekre nem is gondoltam volna. Úgy, mint az olívabogyó. Mi a baj az olívabogyóval?

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni.

Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas, hanem az olívabogyó!

Bizony az olívabogyó áll az első helyen ebben a kutatásban, mely szerint: „az emberek 37% ki nem állhatja az olívát, a második helyen pedig az ecetes uborka végzett 33%-al. A bronzérmes a kagyló lett 29%-al, és csak ezután következik a kelbimbó. A lista a tonhallal folytatódik, majd jön a gomba, aztán a mazsola, a halak úgy általában véve, a csontos csirkehús, a lista végét pedig a vörös húsok zárják”-olvasom a netes portálon.

A kutatásban 2000 embert kérdeztek meg, akik közül csupán 10 vallotta, hogy bármilyen ételt megeszik, ami elé kerül. A megkérdezettek mintegy fele azonban elismerte, hogy vannak ételek, melyeket nem ismer és sosem kóstolt, mégsem adna egyetlen esélyt sem a megismerésükre, megkedvelésükre.

Bizony, aki főz, annak igazán bosszantó ez, hogy míg ő a konyhában sürög-forog, addig a családtagok esetleg meg sem kóstolják az adott ételt, máris a kukában végzi.

Mert rendben van, ha valaki nem szereti a sárgaborsót, azért egy próbát illik tenni vele, s csak utána jelentse ki az ember, hogy ez éppen nem csúszik olyan jól, bár megkockáztatom, nagyon meghatározó, hogy kinél, hol, milyen elkészítéssel és milyen formában kóstoljuk meg az adott ételt. Egy menzai spenót, vagy sóska, vagy tökfőzelék ki merem jelenteni, érthetően nem kedvelt a gyerekek körében, míg a legfinnyásabb ismerősöm is evőkanállal falta anyukám tökfőzelékét, a spenótjáról nem is beszélve.

Egyébként ha már menza…lehet, hogy gyerekkorunkban a menzai koszthoz kötjük a nem kedvelt ételeinket, de felnőtt fejjel hányan nosztalgiázunk a menzai ebédek után, ameiket annyira szerettünk! A menzás piskótára biztosan sokan emlékeznek, ahogy a császármorzsára is, a főtt csirkére meggymártással, pirított darával, vagy a rizses húsra, finomfőzelékre. De említhetném a sóskafőzeléket is krumplival, vagy a paradicsomlevest betűtésztával, tarhonyás húst. A piskótakocka csokiöntettel nagy sláger volt, de az én fiaim már nem kaptak ilyesmit az oviban, suliban.

Bizonyára mindannyiunknak vannak kedvenc, kevésbé kedvelt, vagy esetleg nagyon utált ételei, de az a legbölcsebb dolog, ha azoknak az ételeknek is adunk egy-egy kóstolásnyi esélyt kis idő elteltével, amit eddig egyáltalán nem szerettünk. Az ízlés is változik és lehet, hogy valaki egészen máshogy készíti el azt a tökfőzeléket.

Martinka Dia

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.