Menü

A leggyűlöltebb ételek listája

Férjem rögtön elkezdte diktálni: spenót, sóska, finomfőzelék… azonban például a kedvencemet, a spenótot nem vagyok hajlandó leírni, viszont akadnak a listán szép számmal olyan közutálatnak örvendő ételek, amelyekre nem is gondoltam volna. Úgy, mint az olívabogyó. Mi a baj az olívabogyóval?

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni.

Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas, hanem az olívabogyó!

Bizony az olívabogyó áll az első helyen ebben a kutatásban, mely szerint: „az emberek 37% ki nem állhatja az olívát, a második helyen pedig az ecetes uborka végzett 33%-al. A bronzérmes a kagyló lett 29%-al, és csak ezután következik a kelbimbó. A lista a tonhallal folytatódik, majd jön a gomba, aztán a mazsola, a halak úgy általában véve, a csontos csirkehús, a lista végét pedig a vörös húsok zárják”-olvasom a netes portálon.

A kutatásban 2000 embert kérdeztek meg, akik közül csupán 10 vallotta, hogy bármilyen ételt megeszik, ami elé kerül. A megkérdezettek mintegy fele azonban elismerte, hogy vannak ételek, melyeket nem ismer és sosem kóstolt, mégsem adna egyetlen esélyt sem a megismerésükre, megkedvelésükre.

Bizony, aki főz, annak igazán bosszantó ez, hogy míg ő a konyhában sürög-forog, addig a családtagok esetleg meg sem kóstolják az adott ételt, máris a kukában végzi.

Mert rendben van, ha valaki nem szereti a sárgaborsót, azért egy próbát illik tenni vele, s csak utána jelentse ki az ember, hogy ez éppen nem csúszik olyan jól, bár megkockáztatom, nagyon meghatározó, hogy kinél, hol, milyen elkészítéssel és milyen formában kóstoljuk meg az adott ételt. Egy menzai spenót, vagy sóska, vagy tökfőzelék ki merem jelenteni, érthetően nem kedvelt a gyerekek körében, míg a legfinnyásabb ismerősöm is evőkanállal falta anyukám tökfőzelékét, a spenótjáról nem is beszélve.

Egyébként ha már menza…lehet, hogy gyerekkorunkban a menzai koszthoz kötjük a nem kedvelt ételeinket, de felnőtt fejjel hányan nosztalgiázunk a menzai ebédek után, ameiket annyira szerettünk! A menzás piskótára biztosan sokan emlékeznek, ahogy a császármorzsára is, a főtt csirkére meggymártással, pirított darával, vagy a rizses húsra, finomfőzelékre. De említhetném a sóskafőzeléket is krumplival, vagy a paradicsomlevest betűtésztával, tarhonyás húst. A piskótakocka csokiöntettel nagy sláger volt, de az én fiaim már nem kaptak ilyesmit az oviban, suliban.

Bizonyára mindannyiunknak vannak kedvenc, kevésbé kedvelt, vagy esetleg nagyon utált ételei, de az a legbölcsebb dolog, ha azoknak az ételeknek is adunk egy-egy kóstolásnyi esélyt kis idő elteltével, amit eddig egyáltalán nem szerettünk. Az ízlés is változik és lehet, hogy valaki egészen máshogy készíti el azt a tökfőzeléket.

Martinka Dia

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?