Menü

Könyvajánló gyerekeknek! – Geronimo Stilton

Természetesen minden iskolás megkapta már a nyárra kiolvasandó kötelező olvasmányokat, ahogy az én fiam is az övét, szerencsére a Vuk nagyon aranyos kis történet lesz számára, emellett azonban szeretem, ha a gyermekkönyvtárban ő is válogat a polcokról. Valamiért a Geronimo Stilton könyvek megragadták a fantáziáját és képzeletét, mert mikor egy ismerőstől kaptunk kölcsön pár történetet, Ákos fiam magától kiolvasta őket, unszolás nélkül, könnycseppek nélkül, magától. Azelőtt ilyet még nem tapasztaltam kiskamasz gyerekemnél. Falta a betűket. Bevallom büszke voltam, mikor a könyvtáros néni kérdésére fel tudott sorolni pár könyvet, melyeket a szerzőtől olvasott.

Bátran ajánlom a kis-és nagy gyerekes családoknak, de még felnőtteknek is, hiszen egy-egy kötetet én magam is szívesen elolvastam, legutóbb ez volt „A világ legőrültebb maratonja” című történet.

S vajon ki írja a Geronimo Stilton könyveket?

A szerző nem más, mint Elisabetta Dami olasz írónő, aki 1958-ban született Milánóban, első történetét tizenkilenc éves korában írta és Geronimo Stilton karakter létrehozójaként vált ismertté, történetei főszereplőjének pedig egy egeret választott! Érdekesség, hogy a könyvein a főszereplő neve van feltüntetve íróként, Elisabetta helyett.

Az írónőt kalandos élete ihlette történetei megírásánál, 20 évesen már nagy kalandok vártak rá: egy szál hátizsákkal vágott neki a világnak, több mint 10 országban járt, megismert sok kultúrát, rengeteg barátot szerzett. Járt a sivatagban, részt vett egy Párizs-Dakar versenyen, de hegyet is mászott és lefutotta a New York-i maratont. A természetszeretet és a világjárás mellett imádja az állatokat, csoda hát, ha könyvei izgalmasak, érdekesek, történetei magával ragadóak?

Az első Geronimo Stilton történeteket beteg gyermekeknek írta, hogy segítse őket a gyógyulásban, egy egérke történetén keresztül, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kihúzza magát és soha nem adja fel.

Geronimo Stilton kétbalkezessége szimpátiát kelt az olvasóban: együtt sírunk, együtt nevetünk vele, s végül mindig sikerrel jár. Történeteivel segíti a félelmeink legyőzését, mások hibáinak elfogadását, a segítőkészséget, a kíváncsiságot, a csapatmunka hatékonyságát és mindenekelőtt a barátságot és szeretetet. Végre egy mese, amiben nincs erőszak, verekedés, veszekedés, hazugságok!

A Geronimo Stilton könyvek nagyon népszerűek lettek, ezért 2009-ben olasz-amerikai-francia közreműködéssel televíziós rajzfilmsorozat készült. Magyarországon is vetítették a műsort. Külföldön közel tíz évig sugározták. 23 perces egy epizód. 3 évadot élt meg 78 epizóddal. A könyvből az egész világon 130 millió példány kelt el, és 35 különböző nyelvre fordították.

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.