Menü

Olvass az emberekben!

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. De, hiába is próbálunk figyelni magunkra, a testünk is mindent elárul jelenlegi lelkiállapotunkról. Ezek a non-verbális kommunikáció eszközei. Sok helyzetben érdemes megfigyelni a gesztust, a mimikát és a szakértők máris el tudják mesélni, hogy éppen hazudunk, szorongunk vagy csak feszültek vagyunk. Ezek általában tudatalatti “dolgok”, amiket nem nagyon tudunk kontrollálni.

A pupilla tágulása nagyon hatékony módja lehet annak, hogy felmérjük, mennyire érdeklődő a másik. Mikor valakihez beszélünk és ő érdeklődik irántunk, akkor a pupillái kitágulnak, ha kevésbé érdeklődő, akkor összeszűkülnek.

Ha kellőképpen rád van hangolódva és te oldalra fordítod a tekinteted a beszélgetés közben, mintha észrevettél volna valamit a távolban, akkor ő is ösztönösen oda fog nézni. Továbbá, ha a partnered tükörként leutánozza a mozdulataidat, a lábfeje is feléd néz, kényelmesen ül, a vártnál tovább tart a randi és nem célozgat arra, hogy valami dolga lenne még ma, ráadásul a végén hosszan búcsúzkodik, akkor biztos, hogy tetszel neki.

A nyári pókerpartiknál is jól jöhet ez a néhány információ, amit kezdő ját ékosok esetén szinte 100 százalékosan biztosra vehetsz. Az egyik jele annak, hogy partnered blöfföl az, ha emelés után barátságos hangon szól hozzád, esetleg rád mosolyog.Tudat alatt ugyanis ilyenkor abban bízik, hogy a szimpátiától vezérelve megesik rajta a szíved és nem emelsz.Egy másik jele a blöffnek, ha valaki túl gyorsan és biztosan reagál. Ilyenkor ugyanis igyekszik magabiztosságot sugallni. Márpedig bizonygatni csak azt kell, ami bizonytalan.Ám, ha valaki az a benyomást kelti, hogy nincsenek jó lapja, és ennek ellenére is folytatja a játékot? Nos, igazából vele kell vigyáznod.

A kézfogás: Az, hogy hogyan fogunk kezet a másikkal, sok mindent elárul rólunk. Alapvetően a szakértők háromféle kézfogást különböztetnek meg:
Alázatos: tenyér felfelé
Domináns: tenyér lefelé
Semleges: mindenkét ember keze ugyanabban a pozícióban van.

Ha kezet fogunk valakivel, akit még nem ismerünk, már egy kisebb fajta következtetést le tudunk vonni róla. Ha egy domináns kézfogással van dolgunk,akkor számíthatunk arra, hogy nem igazán foglalkozik a véleményünkkel. A politikus kifejezetten szeretik alkalmazni, hogy megérintik az ember vállát, ezáltal “kiesik a ritmusból” az ember. Ezzel kiválóan lehet manipulálni.

A nők és a férfiak másképpen használják a nonverbális kommunikációs jelzéseket. A nők sokkal kifejezőbbek a kommunikáció során és többféle arckifejezést és gesztust használnak, mint a férfiak, így gyakrabban is mosolyognak. Olyannyira gyakran, hogy kihívást jelent megállapítani, hogy az adott mosolynak a boldogság a jelentése, esetleg a helyzet követeli meg, vagy zavart, dühöt, szomorúságot, vagy más érzelmet tükröz. A férfiaknak csak akkor szokásuk mosolyogni, ha boldogok vagy valami humorosat hallottak. A nőkkel ellenkezőleg a férfi mosoly általában kongruens a boldog, pozitív hangulatukkal és érzéseikkel. Férfiak esetében, mivel a mosoly kevesebb alkalommal jelenik meg a kommunikációjukban, így nem is bír akkor kifejezőerővel. Ez a nemek közötti különbség eredményezheti azt, hogy néhányan érzelemmentesnek és ridegnek tartják a férfiakat.

A levegő szeletelése, hadonászás – Sokan ezt tesszük, ha valamit nagyon szeretnénk hangsúlyozni. De ez azt a benyomást kelti, mintha az előttünk álló személlyel való kontaktust szeretnénk igazából elvágni.

Az arc érintése – Ha megérintjük az arcunkat, különösen az orrunkat vagy a szánkat, ezzel a gesztussal tudattalan azt üzenjük, hogy meg akarjuk téveszteni a másikat, vagy ellenállunk neki.

Folyamatos bólogatás – A bólogatás minden beszélgetés elengedhetetlen része, és tudtára adja a másiknak, hogy értjük őt vagy egyetértünk azzal, amit mond. De ha túl sokszor csináljuk, gyengének tűnhetünk a másik szemében, de a közönyünkről is árulkodhat.

Hajcsavargatás – Ha kényelmetlenül érezzük magunkat vagy unatkozunk, általában tollászkodni szoktunk. Ha ezt még láblógatással is megspékeljük, garantáltan elrontjuk a beszélgetést.

Leejtett vállak – A púpos hát, a leesett vállak a boldogtalanság jelei. Azok az emberek, akik depresszióban szenvednek, sokkal jobban behúzzák a vállukat, mint mások. Ha boldogságot és magabiztosságot szeretnénk sugározni, álljunk egyenesen és húzzuk ki magunkat – ahogy anyáink tanácsolták régen.

A láb vagy a bokák körbecsavarása a széken – Ha körbefonjuk a lábunkat a szék lábain, azzal – akárcsak az összekulcsolt kezekkel – azt üzenjük, hogy nem érezzük magunkat kényelmesen, és vigasztalni akarjuk magunkat. Ha fontos, hogy magabiztosnak tűnjünk, ne csináljuk!

Agyunk sokkal gyorsabban veszi a nonverbális jeleket, mint a verbálisakat. Ne hagyjuk, hogy a tudattalan jelekkel rossz üzeneteket közvetítsünk, inkább tanuljuk meg elkerülni ezeket a könnyen ejthető hibákat.

Szerző: Udvari Fanni

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?