Menü

Mozgásformák magas vérnyomás esetén

A mozgás megemeli a vérnyomást, de mégis az egyik leghatékonyabb módszer, amellyel sikerrel lehet hosszú távon csökkenteni a magas vérnyomást vagy kialakulásának kockázatát.

Mire figyeljünk?

Balesetveszélyes lehet, ha valaki a még nem beállított, vagy nem jól beállított gyógyszerezés mellett kezd intenzív mozgásba. Az sem mindegy, hogy az előírt gyógyszert mikor veszi be, ha túl sok idő telt el az utolsó gyógyszer óta, akkor csökken a szervezetre gyakorolt hatása, ha pedig túl közel van az időpont, akkor bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a koncentráció képességét, a fókuszt és álmosíthatnak.

A magas vérnyomás betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. De az, hogy ez felnőttkorban meg is jelenjen, erősen függ azoktól a kockázati tényezőktől, amelyeket befolyásolhatunk. Ilyenek a dohányzás, a stressz, a koleszterinszint, illetve a cukorbetegség. Igaz, hogy az 1. típusú diabétesz mutathat családi halmozódást, de a 2. típusúnak elsődleges rizikófaktora az elhízás.

A magas vérnyomás rendszeres testmozgással, életmódváltással és szükség esetén tablettával kordában tartható. A sportolás és egészséges táplálkozás hatására bizonyítottan javulnak az értékek, azonban fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés. A magas vérnyomás okát minden esetben meg kell keresni, és az alapbetegséget kezelni. Okozhatja érbetegség, hormonális zavar, vesebetegség, de lehet elsődleges magasvérnyomás-betegség is, amikor nincs egyéb kóros eltérés a háttérben. A helyesen megválasztott sport sokat javíthat a betegségen, de kiemelten fontos a fokozatosság. Aki korábban semmit nem mozgott, ne kezdjen hirtelen sokat sportolni!

Sportoláshoz tippek

A magas vérnyomás az egyik legjelentősebb kockázati tényező a szív-érrendszeri betegségek tekintetében, azonban a megfelelő testmozgás bevezetésével 6-10 Hgmm-rel csökkenthetőek az értékek. Ehhez a kis súlyos erősítő edzés mellett hetente legalább 150 perc, közepes intenzitású kardió mozgás szükséges, ami lehet kocogás/futás, kerékpározás, úszás, vagy bármilyen olyan állóképességi sport, melynek végzése során a pulzus nem haladja meg a maximális 60-70%-át. A kiscsoportos edzések során fontos szempont, hogy a résztvevők megtanulják, mit jelent számukra a maximális pulzus. Ha heti öt-hat alkalommal sétálsz, nem többet, mint alkalmanként 30 percet, már sokat tettél az egészségedért.Nem ajánlott: nehéz súlyzós gyakorlatok, levegő visszatartás, feszítő gyakorlatok. Számos kutatás bizonyította már, hogy a rendszeres séta megelőzi a stroke, a cukorbetegség, a csontritkulás kialakulását, de a magas vérnyomás megelőzésében is fontos szerepe lehet. nem is beszélve a testsúlyra gyakorolt kedvező hatásról. Ha rossz a kedved, depresszióval küzdesz, akkor is hasznos tevékenység.

Egy tengerentúli tanulmány arról számolt be, hogy azok a depresszióban szenvedő túlsúlyos emberek, akik testsúlyukhoz képest kilónként 17,5 kilokalóriát égettek el szervezetükben sportolás által (ehhez a mennyiséghez mindössze heti 3-4 alkalommal kellett 30-40 percig lazán futni), súlyfeleslegük 47 százalékától szabadultak meg könnyedén.

A rendszeres sport még a hangulatunkat is javítja, segít leküzdeni a stresszt, valamint hozzájárul a kiegyensúlyozottság eléréséhez. Az edzés közben felszabaduló endorfin közvetlenül fejti ki pozitív pszichés hatását.

Szerző:Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?