Menü

Önsegítő pszichológiai trükkök

Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.

Bontsd le!

Van, hogy maga a cél rettent el attól, hogy elindulj felé. És előfordul az is, hogy már elindultál, de ahogy telnek a napok, hetek, még mindig olyan távolinak és elérhetetlennek tűnik a célod. „Ez nekem túl sok! Lehetetlen, hogy valaha is elérjem!” A hiba nem benned van. Bontsd le a célodat apró lépésekre, és mindig csak a következőre fókuszálj. Egy híres ultramaraton futótól megkérdezték, miután megnyerte a több mint 200km-es futóversenyt, hogy hogyan volt képes fenntartani a motivációját a legnehezebb időszakokban. Azt válaszolta, hogy mindig csak a következő 15 percre koncentrált – mert mindenki képes 15 percet futni. Te is csak a következő kis lépéssel foglalkozz, és hamarosan azt veszed észre, hogy sokkal messzebbre jutottál, mint amit induláskor el tudtál képzelni.

Emeld a tétet!

Ahogy az álmaid, úgy a saját korlátaid is benned születnek meg. Amikor elbizonytalanodsz magadban és abban, amit csinálsz, akkor számít igazán, hogy egy öncélú, vagy egy Téged túlnövő álomért küzdesz-e. Ha nem kizárólag rólad szól a történet, hanem akár csak egyetlen más élőlénynek is hasznára válik az, amit csinálsz, akkor tudod, hogy folytatnod kell. A legerősebb motiváció mégis az, ha az életed fő tevékenységei sem csak magadról szólnak. Találj egy önmagadnál nagyobb célt!

Jutalmazd meg magad!

Ha minden elvégzett feladat után vár titeket valami, amit nagyon szeretnétek, az segít a célok elérésében. Legyen az egy szombat reggeli jóga vagy egy bögre kávé, a lényeg, hogy olyat válasszatok, amiért képesek vagytok nekiállni a legnehezebb feladatoknak is!”

Kérj segítséget!

Ha valami nem működik, álljunk le, és kérjük a főnökünk, a vezető vagy egy mentort tanácsát. Ne várjunk túl sokáig ezzel! Ha szemben találjuk magunkat azzal az érzéssel, hogy valamiben megragadtunk, egy több tapasztalattal rendelkező, új vetületet mutathat a problémára. Egy mentor a teljes egészen tarthatja a szemét, míg mi a napi problémában ragadunk.

Adj!

A motiváció megújításában az is segít, ha egy kicsit nem magunkkal, a saját projektünkkel foglalkozunk. Nem bírjuk tovább vonszolni magunkat a projekt hátralévő részén, mert a feladataink félelmetesen magas, megugorhatatlan hegyként magasodnak felettünk? Hagyjunk ott csapot-papot és segítsünk valaki másnak! Lépjünk el a saját problémánktól egy kis időre.

Szabadulj a régi ruháidtól!

Ha elkezdesz fogyni, nyilvánvalóan új ruhákra lesz szükséged. Jó motivációs tényező lehet, ha felpróbálod a régieket - elég látványos dolog, mikor kétszer beleférsz a korábbi nadrágodba. Miután felpróbáltad, hajítsd ki! őket! Így nincs visszaút, míg ha megtartod.... Úgy egy motiváló tényezővel kevesebb. Egyetlen darabot tarts csupán meg amit időről időre felpróbálsz, így láthatod, mekkorát fejlődtél.

Aludj eleget!

Napi 7-8 óra alvás elengedhetetlen a motiváció ébren tartásához. A legtöbb ember ennyi időt igényel ahhoz, hogy szervezete kipihenje magát és regenerálódjon. az alvás első szakaszában az immunrendszer dolgozik gőzerővel, a második felében az agy veszi át a vezető szerepet és afféle "szellemi regenerálódás" következik. Mindkettő elengedhetetlen a megfelelő étrend és edzésrendszer következetes betartásához, de általában véve az egészségi állapotunk megőrzéséhez is fontos.

A vizualizáció egyébként nagyon hasznos tud lenni. Összességében azt láthatjuk, hogy amennyiben olyan dolgot elképzelünk, melyet gyakorolnunk kell, (pl. tömeg előtt való beszéd, büntetődobás) akkor a vizualizáció segítségünkre lehet.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.