Menü

A mérték az érték

A függő attól függő, hogy nem tud mértéket tartani. Ha ismerné a mértéket, meg tudna állni. Nincs megerőltető és a szervezetet kimerítő, pihenőnap nélküli edzés, HA tiszteletben tartjuk a szervezetünk jelzéseit és elfogadjuk, hogy mikor elég. Nincs baj a vitaminbevitellel és a tápanyagok, étrend-kiegészítők alkalmazásával, HA tisztában vagyunk azzal, mikor váltunk függővé, mikor szenvedünk orthorexiában. (orthorexia-nervosa= beteges egészségmánia. A szerk.) Az orthorexia egy olyan evési zavar, ami arról szól, hogy valaki kórosan, minden körülmények között, kényszeresen egészségesen táplálkozik. S a kulcsszó itt a „kényszeres” kifejezésen van. Olyannyira, hogy ha a beteg megsérti az általa betartandó szabályokat, hatalmas bűntudatot érez.

Amikor életmódot vált valaki, azt látom, hogy pár hónap, vagy év múlva hajlamos átesni a ló túloldalára, pedig a reformélelmiszereknek és étrend-kiegészítőknek, a mostanság divatos superfood elnevezésű ételeknek a fogyasztásával, használatával bizony mértéket kell tartani.

A szénhidrátcsökkentett, fehérjedús, vagy magas rosstartalommal bíró lisztkeverékek remek alternatívái a hagyományos fehér, finomított liszteknek, ám tudni kell azt, hogy nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén – rosttartalmuknál fogva – „pucolják” a szervezetet, salaktalanítanak, pörgetik az anyagcserét, a rostok miatt gyakrabban látogathatjuk a mellékhelyiséget. A túl sok rost fogyasztása megterheli a szervezetet, ami alhasi, valamint szélgörcsök, illetve hasmenés formájában nyilvánul meg. Az édesítőszerek esetében ugyanezt a szempontot kell figyelembe vennünk, s nagyon komolyan venni a „nagyobb mennyiségben hashajtó hatású” figyelmeztetést, különben kellemetlen meglepetés érhet minket. (és fog is)

Épp ma olvastam, hogy az egekig magasztalt, - s valóban egészséges - chia mag allergiát okozhat, hasgörcsöket, felszívódási problémákat okoz, ezért napi 15 grammnál több chia mag fogyasztása ellenjavallt. Erről beszélek!

A túl sok vitamin sem használ. Bár a vízben oldódó vitaminok feleslege a vizelettel távozik, de ezeket sem tanácsos mértéktelenül bevinni szervezetünkbe, a zsírban oldódó vitaminok esetében pedig túladagolás is előfordulhat. Nagyon úgy tűnik, hogy egyfajta pszeudo-betegséget kreáltunk magunknak, amit a vitamingyártók, étrend-kiegészítőket forgalmazók, és az élelmiszergyártók csak tovább erősítenek bennünk. Mindenki szeret hinni a pirulák, csodakrémek, „varázsporok” mágikus erejében; ezeket bekapkodva úgy érezzük, teszünk valamit az egészségünkért. Nagy része pedig lehet, hogy – már bocsánat és tisztelet a kivételnek - szimplán csak placebo

Nemcsak a vitaminokkal adagolhatjuk túl magunkat, de a túlzott sportolás is betegség. Exorexiának hívják. Az exorexia általában az egészséges életmód keretein belül indul el, ám kinövi magát az egészségesnek nevethető keretekből és függőséggé válik, s ekkor már nagyfokú teljesítménykényszerről beszélhetünk.

Sajnos igaz, hogy a mai kor egyre inkább termeli a függőségeket, szenvedélybetegségeket, s elfedi a valódi értékeket és a mértékletességet. A függőségek kialakulásának oka pedig mindig az, hogy a függő embernek valamilyen tudat alatti rossz érzése, hiányérzete, stressze, szorongása van, amelyet valahogyan csökkenteni kell.

Martinka Dia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.