Menü

A gyönyörű bőr titka

Mindenki vágyik tiszta, szép és rugalmas bőrre. Ebben segítenek az újabbnál újabb bőrápoló készítmények és kozmetikai kezelések. Ami viszont ennél is jobban számít, az az egészséges életmód, mely az öregedés leghatékonyabb ellenszere.

1. A gyakori alkoholfogyasztás és a dohányzás is öregíti a bőrt. Ezek a szokások dehidratálnak, továbbá a mély ráncok korai megjelenését eredményezik. A dohányzás során keletkező füst könnyen az ember bőrére jut, amelyen meg is tudnak tapadni. Nemcsak az fontos, hogy az ember tartózkodjon erről a rossz szokásától, hanem az is, hogy elkerülje az ilyen társaságot. Hiszen a levegőben terjedő füst komolyan veszélyezteti a dohányosok egészségét is.

2. A gyorsételeket és az édességeket tartalmazó étrend hatására a bőr fakóbbá és rugalmasabbá válik. A csoki súlyosbíthatja a pattanásos bőr állapotát, sőt újabbakat is generálhat. Ezért jobb, ha inkább elkerülöd, ha gyulladásra hajlamos bőröd van. Egyél inkább egy-két kocka étcsokoládét, amitől sajnos ugyanúgy kialakulhatnak a pöttyöcskék, viszont ebből jóval kevesebb mennyiség is elég ahhoz, hogy eltelítődj.

3. A krémeket könnyebb masszírozó mozdulatokkal kell a bőrbe bedolgozni, de húzni, tolni nem szabad az arcot, mert az gyorsíthatja a ráncosodást, különösen a szem környékén van szükség nagyobb óvatosságra. Napközben ügyelni kell rá, hogy ne érintsük túl gyakran az arcbőrt koszos kézzel, és a telefont is fertőtlenítsük le gyakran.

4. Nem szabad túl sűrűn váltogatni a kozmetikumokat, nyilatkozta egy szakember. Mivel az újabb hatóanyagok irritációt válthatnak ki. Ha valami bevált, ahhoz hűségesnek kell maradni, hiszen az eredményre akár hónapokat is várni kell.

5. A gyulladásos, zsíros bőrre jó hatással van havonta egy holt-tengeri sós fürdő, mely a faggyútermelést normalizálja, ugyanakkor fertőtlenít is, és segíti a kisebb sebek gyógyulását. Hetente egyszer érdemes radírozni a bőrt. A kémiai hámlasztás kíméletesebb, mint a dörzsölés.

6. A legtöbb gyümölcs és friss zöldség nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami, ráncok megelőzésének kulcseleme, ezért is ajánlják ezek napi szintű fogyasztását.

7. A tengeri halakban megtalálható Omega-3 zsírsavak, valamint a leveles zöldségekben fellelhető magas C-vitamin tartalom jelentősen hozzájárul a pattanások kialakulásának megelőzésében és a bőr egészségének megtartásában is.

8. Cseréld le a reggeli és délutáni kávédat koffeinmentes, zöld teára. A koffein bizony elszívja bőrünk nedvességét, a vizet. A zöld teában lévő antioxidánsok és polifenolok segítik a bőr oxigén -és vérellátását, ezáltal folyamatosan frissen tartja a bőr sejtjeit, így azok nem „halnak éhen”.

9. A szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra. Fogyassz rendszeresen alacsony glikémiás indexű zöldségeket és gyümölcsöket Minél zöldebb, annál egészségesebb, így a brokkoli, a spenót, az arugula, a cukkini nagyon jó választás, gyümölcsök közül pedig a bogyósok, azaz a málna, az eper és az áfonya tartalmazza a legkevesebb cukrot és a legtöbb antioxidáns.

10. Igyál minél több vizet, ami segíti a belső szervek sejtek megfelelő működését. A csapvizet, kerüld, hiszen komoly kémiai fegyver.

11. Az elegendő alvás létfontosságú. Éjszaka a bőr keményen dolgozik, hogy kellően regenerálja önmagát a nappal elszenvedett károsodásokból, és ha nem pihened ki magad, annak nyoma lesz az arcodon. Legelőször a szem alatti rész károsodik: itt a bőr 50%-kal vékonyabb, mint az arc többi területén.

Sokszor észre sem vesszük, hogy mi mindennel károsítjuk magunkat. Légy elővigyázatos, és ápold a tested, melyben a lelked lakozik!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?