Menü

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Manapság a média is egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy a betegségekre és a rendszeres szűrésekre felhívja a figyelmünket. Mégis sokan elmennek a lehetőségek mellett. Pedig, ha minden évben, vagy problémásabb területeken félévente megvizsgáltatnánk magunkat, sok betegséget megelőzhetnénk, vagy legalábbis időben észrevehetnénk.

Sajnos ennek tudatában is előfordul, hogy az orvosoktól, kórházaktól való viszolygás miatt nem megyünk el megvizsgáltatni magunkat. Nem ritka sajnos az sem, hogy valaki azért nem megy el, mert attól fél, hogy teher lesz az egészségügyi dolgozóknak, vagy esetleg gyengének vagy hipochondernek tartják. Ilyen helyzetekben mindig bele kell gondolni, hogy az ott dolgozók is emberek, akik a legjobb tudásuk szerint igyekeznek segíteni, de nekik is rengeteg dolguk van, és ők is elfáradhatnak. Így semmiképp sem szabad, hogy egy orvos vagy egy ápoló türelmetlensége miatt riasszon el bárkit a vizsgálat, hiszen nem tudhatjuk, mi áll a háttérben.

Nőgyógyászati vizsgálatot, szűrést érdemes évente, teljes körűen csináltatni. Így ugyanis nemcsak a méhnyakrák szűrhető ki, hanem sok egyéb, akár meddőséggel összefüggésben álló rendellenesség.

A bőrgyógyászati vizsgálatok gyakorisága függ a bőrtípustól is. Ha valakinek sok anyajegye vagy kirívóan világos bőre van, érdemes többször is ellátogatnia az orvoshoz. Ugyanez vonatkozik az UV sugárzásnak fokozottan kitett személyekre, például akik sok időt töltenek a napon, vagy szoláriumba járnak.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése mindennapos feladatunk, de figyelni a szívünk egészségére csak úgy lehet, ha tisztában vagyunk annak állapotával. Így, ha bármilyen panaszunk van, érdemes felkeresni a háziorvosunkat, aki megmondja, hogy az adott problémánk igényel-e kardiológiai vizsgálatot. Valószínűleg mindenképp el fog küldeni a szakrendelésre, hiszen az óvatosság sosem árthat.

Háziorvosunk felkeresése nem tartozik ugyan a szűrések közé, mégis érdemes megtenni. Vérvételre és egyes szakrendelésekre is ő adhat beutalót, nemcsak akkor, ha már baj van, hanem előtte is. Az orvosok felkeresése bármilyen probléma felmerülése esetén RENDKÍVÜL FONTOS! Ezért ne féljünk tőlük, ne sajnáljuk az időt, hiszen, ha az egészségünkről van szó, mindent meg kell tennünk érte.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.