Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

Aki szereti a fűszeres, házias, laktató ételeket, annak nagyon fog ízleni a cigány konyha. Ahol ugyanis cigány ételek vannak az étlapon, ott igazi élményben lesz része a fogyasztónak. Az első recept, amit otthon is kipróbálhatunk, a roma lecsó. A lecsót sokféleképpen készítjük mi is, de ez a verzió is garantáltan tetszeni fog. Ehhez a szokásos hozzávalók mellett (paprika, hagyma, paradicsom), szükség lesz burgonyára, füstölt szalonnára, őrölt piros paprikára és sok-sok fűszerre. A füstölt húsos szalonna zsírján kell megpirítani a hagymát, a karikára vágott paprikát, krumplit és paradicsomot, majd addig párolni, míg puha nem lesz. Édes vagy erős őrölt paprikával ízesíthetjük, illetve sóval, és ízlés szerinti fűszerekkel. Tálaláskor még erős paprikát karikázhatunk rá.

A másik kivételes étel a cigányos töltött káposzta, amelyhez főtt káposztalevelekre van szükség. A főzéssel puhított káposztákat leveleire kell szedni, majd állni hagyni. Olajon rizst pirítunk közben, és bő vízzel felöntve pároljuk. Másik serpenyőben hagymát párolunk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd a darált húshoz keverjük hozzá a rizzsel, borssal és sok sóval együtt. Ezt töltjük bele a káposztákba, majd egymásra halmozzuk őket. Az edénybe a töltött káposztahasábokra paradicsomlevet és vizet öntünk, sóval főzzük készre.

Tehát a cigány konyhában találhatóak a miénkhez hasonló ételek, de mindent egy kicsit másképp készítenek. Érdemes kipróbálni ezeket az új ízeket is, mert nagyban szélesítik a látókörünket.

szerző: Varga Ágnes Kata. Kép:receptletoltes.hu

Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban

A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.

Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?

A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.