Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

Aki szereti a fűszeres, házias, laktató ételeket, annak nagyon fog ízleni a cigány konyha. Ahol ugyanis cigány ételek vannak az étlapon, ott igazi élményben lesz része a fogyasztónak. Az első recept, amit otthon is kipróbálhatunk, a roma lecsó. A lecsót sokféleképpen készítjük mi is, de ez a verzió is garantáltan tetszeni fog. Ehhez a szokásos hozzávalók mellett (paprika, hagyma, paradicsom), szükség lesz burgonyára, füstölt szalonnára, őrölt piros paprikára és sok-sok fűszerre. A füstölt húsos szalonna zsírján kell megpirítani a hagymát, a karikára vágott paprikát, krumplit és paradicsomot, majd addig párolni, míg puha nem lesz. Édes vagy erős őrölt paprikával ízesíthetjük, illetve sóval, és ízlés szerinti fűszerekkel. Tálaláskor még erős paprikát karikázhatunk rá.

A másik kivételes étel a cigányos töltött káposzta, amelyhez főtt káposztalevelekre van szükség. A főzéssel puhított káposztákat leveleire kell szedni, majd állni hagyni. Olajon rizst pirítunk közben, és bő vízzel felöntve pároljuk. Másik serpenyőben hagymát párolunk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd a darált húshoz keverjük hozzá a rizzsel, borssal és sok sóval együtt. Ezt töltjük bele a káposztákba, majd egymásra halmozzuk őket. Az edénybe a töltött káposztahasábokra paradicsomlevet és vizet öntünk, sóval főzzük készre.

Tehát a cigány konyhában találhatóak a miénkhez hasonló ételek, de mindent egy kicsit másképp készítenek. Érdemes kipróbálni ezeket az új ízeket is, mert nagyban szélesítik a látókörünket.

szerző: Varga Ágnes Kata. Kép:receptletoltes.hu

Így működik a néma segélykérés

Egy balatonboglári étteremben egy nő a bántalmazottak kézjelzésével kért segítséget a pincértől. A személyzet azonnal értesítette a rendőrséget, akik a nő volt párját bilincsben vitték el. A Sign for Help kézjel a családon belüli erőszak áldozatainak segít csendben jelezni, ha veszélyben vannak.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.