Menü

Napfényes gondolatok

Mikor címet kerestem ehhez a cikkhez, legszívesebben egy nagy csokor színes tulipánt rajzoltam volna a bevezető helyett. Március elsejével, bizony a meteorológiai tavasz hivatalosan is beköszöntött. Igaz hóval, és a számomra utálatos mínuszokkal kezdődött, de a naptár bizony visszalapozhatatlanul márciust mutat! És pont.

„Tavasszal mindig arra gondolok,

hogy a fűszálak milyen boldogok:

újjászületnek, és a bogarak,

azok is mindig újra zsonganak,

a madárdal is mindig ugyanaz,

újjáteremti őket a tavasz.”

(Várnai Zseni)

Nagyon vártam már! Miért?

Számomra nagyon sok pozitív élettani hatást jelent a tavaszi idő, az egészségünkre, a hangulatunkra, az öltözködésre, mindenre! Szeretem, hogy nem kell – végre- overált húzni reggel a gyerekekre, már vékonyabb kabát is elég. Jó ideig nem kell a hótaposó csizmákat, vastag kesztyűket és sapikat elővenni.

Örülök, hogy könnyebben öltözhetünk, vékonyabb, divatosabb, színesebb ruhákat hordhatunk. Többet mozoghatunk a szabadban, gyönyörűek a reggelek, napsütésre ébredünk és sokkal tovább kint lehetünk este, később sötétedik. Ilyenkor remek időzítés kicsit felfrissíteni az otthonunkat is: a tél dekorációkat színes virágokra és terítőkre felváltani, új ajtódíszt készíteni, vidámabbá tenni a berendezést, napfényillattal megtölteni a szobát.

A konyhai tevékenység is megújul, a friss idényzöldségek és gyümölcsök segítségével egészségesebben étkezhetünk. Ami valószínűleg a téli, ünnepi, nehezebb evészetek után lefaraghat némi felesleges kilót rólunk. Eljött az idő versenysúlyunk helyreállítására, vagy legalábbis az irányába tett első lépésekre. Mivel a téli hónapokban erősebb a sóvárgás az édességekre, nehezebb ételekre, a tavaszi a friss élelmiszerek segítik az egészségesebb életvitelre való átállást. Bőrünk is hálás a napfényért, rengeteg téli bőrprobléma megszűnik ilyenkor.

Számomra a legszebb a tavaszban, hogy sokkal több a napfény. Valószínű, én napelemmel működöm, de ilyenkor sokkal jobb a hangulatom. Úgy gondolom, ezt mások is megérzik. Nem véletlenül csökken ilyenkor a halálesetek száma, a depressziós betegek aránya.

Bár nem tudok nem pozitív szemmel nézni a márciusi fali naptáramra, mégis a tavasz azért negatív fogalmakkal is párosul: a tavaszi fáradtság például nem kitaláció, nagyon is létezik. A tipikus szeszélyes időjárás miatt történhet ez, amikor váltakozva kapunk hideget-meleget, (gondoljunk csak a tavaszindító kemény mínuszokra, majd az azt hirtelen követő 12 fokokra) s mindezt ráadásul gyors ütemben, nem csoda, hogy ez sok ember szervezetét megviseli. Tavasszal gyakran vagyunk álmosak, fáradtak, s legtöbbször azokat viseli meg leginkább a szeszélyes időjárás, akik idősebbek, betegek, vagy érzékenyebbek a frontokra.

Sajnos a tavasz „nem pozitív” hírnöke nálam a papír zsebkendő, én márciustól októberig szenvedek különféle pollenallergiákban. Ez, sajnos gyakori orrfújást és szemviszketést jelent, de ennyi kellemetlenséget szívesen elviselek a napfényes reggelek és vidám tavaszi napok tükrében.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.