Menü

Napfényes gondolatok

Mikor címet kerestem ehhez a cikkhez, legszívesebben egy nagy csokor színes tulipánt rajzoltam volna a bevezető helyett. Március elsejével, bizony a meteorológiai tavasz hivatalosan is beköszöntött. Igaz hóval, és a számomra utálatos mínuszokkal kezdődött, de a naptár bizony visszalapozhatatlanul márciust mutat! És pont.

„Tavasszal mindig arra gondolok,

hogy a fűszálak milyen boldogok:

újjászületnek, és a bogarak,

azok is mindig újra zsonganak,

a madárdal is mindig ugyanaz,

újjáteremti őket a tavasz.”

(Várnai Zseni)

Nagyon vártam már! Miért?

Számomra nagyon sok pozitív élettani hatást jelent a tavaszi idő, az egészségünkre, a hangulatunkra, az öltözködésre, mindenre! Szeretem, hogy nem kell – végre- overált húzni reggel a gyerekekre, már vékonyabb kabát is elég. Jó ideig nem kell a hótaposó csizmákat, vastag kesztyűket és sapikat elővenni.

Örülök, hogy könnyebben öltözhetünk, vékonyabb, divatosabb, színesebb ruhákat hordhatunk. Többet mozoghatunk a szabadban, gyönyörűek a reggelek, napsütésre ébredünk és sokkal tovább kint lehetünk este, később sötétedik. Ilyenkor remek időzítés kicsit felfrissíteni az otthonunkat is: a tél dekorációkat színes virágokra és terítőkre felváltani, új ajtódíszt készíteni, vidámabbá tenni a berendezést, napfényillattal megtölteni a szobát.

A konyhai tevékenység is megújul, a friss idényzöldségek és gyümölcsök segítségével egészségesebben étkezhetünk. Ami valószínűleg a téli, ünnepi, nehezebb evészetek után lefaraghat némi felesleges kilót rólunk. Eljött az idő versenysúlyunk helyreállítására, vagy legalábbis az irányába tett első lépésekre. Mivel a téli hónapokban erősebb a sóvárgás az édességekre, nehezebb ételekre, a tavaszi a friss élelmiszerek segítik az egészségesebb életvitelre való átállást. Bőrünk is hálás a napfényért, rengeteg téli bőrprobléma megszűnik ilyenkor.

Számomra a legszebb a tavaszban, hogy sokkal több a napfény. Valószínű, én napelemmel működöm, de ilyenkor sokkal jobb a hangulatom. Úgy gondolom, ezt mások is megérzik. Nem véletlenül csökken ilyenkor a halálesetek száma, a depressziós betegek aránya.

Bár nem tudok nem pozitív szemmel nézni a márciusi fali naptáramra, mégis a tavasz azért negatív fogalmakkal is párosul: a tavaszi fáradtság például nem kitaláció, nagyon is létezik. A tipikus szeszélyes időjárás miatt történhet ez, amikor váltakozva kapunk hideget-meleget, (gondoljunk csak a tavaszindító kemény mínuszokra, majd az azt hirtelen követő 12 fokokra) s mindezt ráadásul gyors ütemben, nem csoda, hogy ez sok ember szervezetét megviseli. Tavasszal gyakran vagyunk álmosak, fáradtak, s legtöbbször azokat viseli meg leginkább a szeszélyes időjárás, akik idősebbek, betegek, vagy érzékenyebbek a frontokra.

Sajnos a tavasz „nem pozitív” hírnöke nálam a papír zsebkendő, én márciustól októberig szenvedek különféle pollenallergiákban. Ez, sajnos gyakori orrfújást és szemviszketést jelent, de ennyi kellemetlenséget szívesen elviselek a napfényes reggelek és vidám tavaszi napok tükrében.

Retró karácsony

A 70-es, 80-as évek karácsonyai. Aki emlékszik, elmosolyodik. Ünnep akkor és ma. Időutazás, ami kicsit megmelengeti a szívünket.

Penész elleni praktikák

A penész nem csak esztétikai gondokat okoz a lakásban, az egészségre is káros lehet. Például számtalan légúti megbetegedést idézhet elő, és súlyosbíthatja az asztmás rohamokat is. Extrém esetben és legyengült immunrendszer mellett akár komolyabb tüdőbetegséget is kiválthat.

A digitalizáció hatásai társadalmunkra

Az emberek és a mainál is „okosabb” technológiák egyre nagyobb átfedésbe kerülnek, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már nem csak egy elméleti paradigma, hanem a jelen valósága.

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Ha karácsony, akkor legtöbbünknek a halászlé, töltött káposzta és bejgli jut eszébe - legalábbis itthon ezeket fogyasztjuk karácsonykor. A világ más részein azonban teljesen más fogások kerülnek a karácsonyi asztalra és furcsa ünnepi szokásokból sincs hiány.

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Vajon mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos, egészséges, betegségeket megelőző táplálkozás mellett döntünk?