Mivel édesítsük a babák ételeit?
- Dátum: 2018.01.17., 22:21
- alma, anyatej, aszalvány, baba, babavíz, bébiétel, cukor, cukros tea, édesítés, egészség, egészséges, egészségtudatos, egészségtudatosság, étel, etetés, étkezés, hozzátáplálás, mazsola, mesterséges édesítő, méz, természetes, tinédzser, xilit
A 4-6 hónapos kor körül megkezdett hozzátáplálás minden szülőnek fejtörést okoz. Az egészségtudatos szülőknek különösen nagy feladatot jelent, hogy a saját elveiket ne adják fel, de mellette gyermeküknek is jót tegyenek. A sok ellentétes édesítéssel kapcsolatos információ között egy biztos pont van, mégpedig az, hogy a baba egy éves koráig nem kaphat mézet. Azoknak a szülőknek, akik a mézet preferálják saját étkezésükben, egyértelmű, hogy nem adhatják azt gyermeküknek. De mit tegyen az a hozzáadott cukrot kerülő szülő, aki mesterséges édesítőt, vagy természetes eredetű cukoralkoholt (pl.: xilitet) használ? Hiszen a mesterséges édesítőről számos negatív hatásait, potenciális rákkeltő tulajdonságát kiemelő cikk született, a xilit pedig még felnőttekben is gyakran okoz puffadást, hasmenést, a babák fejletlen emésztőrendszerét egyértelműen megterhelné.
Akkor most mégis adjunk cukrot? Szó sincs róla! Tudnunk kell, hogy bár az anyatej és a tápszerek is édeskések, ezért az édes íz alapvetően vonzó a babáknak, nem a saját ízlésünkből kell kiindulnunk. Az átlagember az ételek természetes ízéhez képest a jóval édesebb ízeket érzi finomnak. Gondoljunk csak a porcukrozott, vagy tejszínhabos eperre. A cukorfogyasztás a 20. században jelentősen megnőtt, hiszen egyre inkább hozzáférhetővé vált, nem csak a gazdagok kiváltsága lett. És bizony éltünk is vele jócskán. Ízérzékelésünk egyre inkább tompult, az egyre intenzívebben édes ízeket éreztük édesnek, finomnak. Lehetséges, hogy ezt saját magunkon is megfigyelhetjük, nem csak nagy történelmi távlatokban. Sokszor hallom, hogy: „Biztos az is hozzájárul a túlsúlyomhoz, hogy fiatal koromban egy kanál cukorral ittam a kávét, ma már kettő kell, de szerintem nem édesítenek ezek a cukrok már olyan jól, mint a régiek!” De, sajnos a cukor édesítőereje ugyanolyan, mi lettünk érzéketlenebbek! Így van ez egyébként mindennel. Aki pl. gyümölcsjoghurtokat vesz, a friss gyümölcs, natúr joghurt keverékéből származó gyümölcsjoghurtot ízetlennek találja és persze nem is elég édesnek. Ízfokozók, színezőanyag és rengeteg hozzáadott cukor nélkül bizony más ízű az étel! Aki kóstolt már üveges bébiételt, pontosan tudja, hogy olyannyira fűszermentes, hogy sokszor só sincs benne. De legalábbis felnőtteknek ízetlen. Engedjük gyermekünknek, hogy így ismerje meg az ételeket. Legalábbis próbáljuk elsőként így.
Használjuk ki, hogy kisbabánk ízlelőbimbói még „tiszták”, ismertessük meg az ételek valódi ízével. Gyümölcsöket, sütőtököt például teljesen felesleges cukrozni, sem az édesebb íz, sem a plusz energia nem szükséges hozzájuk. Ha valaminek a természetes íze túl „vad” akkor keverjük más zöldséggel, vagy gyümölccsel cukor helyett.
Korábban szokás volt a kisbabák itatásához cukros teát használni. Ez egy teljesen elvetendő szokás. Bár, az anyának kényelmes volt az éjszaka felsíró gyermeket nem megszoptatni, hanem a cumisüvegbe tett cukrosteával megitatni, esetleg csak a szájába tenni, ez az édes íz iránti függőséget erősítette. Később a cicit elutasító, teát sírással kikövetelő babáról megállapították, hogy nem éhes volt, hanem szomjas. Vagy nem és csak az édesebbet választotta. Itatáshoz elsősorban babavizet használjunk. Kaphatóak persze kifejezetten babáknak gyártott teakeverékek is, melyek elsősorban az emésztésüket hivatottak segíteni, de ezeket sem szabad rendszeresen itatni velük. Ezek általában tartalmaznak kamillát és édesköményt is, ezért természetüknél fogva enyhén édeskések, könnyen lehet, hogy a baba üresen is elfogadja. Ha mégis szükséges, édesítésükhöz vegyünk példát az irániakról, akik teájukba néhány szem mazsolát dobnak édesítésként. Az aszalványokkal, gyümölcsökkel való édesítést a babának készülő ételeknél is bevethetjük.
Az alma például -a krumplihoz hasonlóan - sűríti az ételt pektintartalma miatt, viszont kissé édesíti is, sok bébiételt, főzeléket jobban szeretnek úgy, ha alma is van bene. Ráadásul az alma vitamintartalmát is hozzáadjuk így az ételhez. Az aszalványokat később a babának készülő édességek (pl .: babakeksz, piskóta) édesítésére is felhasználhatjuk. Ezekben a gyümölcs cukortartalma koncentráltan van jelen, ezért nagyon édesek és vércukoremelő hatásuk miatt önmagukban nem is ajánlott fogyasztásuk. Azonban a vitamin is koncentráltan van meg bennük, ráadásul egy süteményben a többi anyag lassítja a felszívódását.
És persze ne feledjük, hogy kisbabánk fejlődik! 6 hónaposan, ahogy már aktívabb mozgást végez ezért is kezdjük meg eleve a hozzátáplálást, úgyhogy nagy egészségtudatosságunkban ne tartsuk energiahiányban gyermekünket. (Halkan jegyzem meg, hogy attól sem lesz baja, ha később néha -tényleg alkalmanként- cukros süteményt vagy csokit kap. Könnyen lehet, hogy nem is fog neki ízleni. Ha meg igen, akkor később nem ez lesz a tiltott gyümölcs, amire végre a szülői kontroll hiányában rávetheti magát. Ismertessük meg vele, és magyarázzuk el, hogy ezt miért csak nagyon ritkán szabad enni. DE alapvetően persze NE használjunk cukrot!
Tinédzser kor után, fiatal felnőttkorban már úgyis vagy a saját életmódját kialakítva választ majd, vagy átveszi a mi szokásainkat. Az emésztőrendszere már felnőttéhez hasonló, így tulajdonképpen választásaszerint „bármit” használhat. Bízhatunk benne, hogy mivel kicsiként nem édesítettük túl az ételeit, italait, cukros üdítőt, illetve nasit nem kapott, így már önmagától sem fog rászokni ezekre. Legalábbis egy ideig. :)
A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.
Az örökké negatív testkép kamaszkorban

A serdülőkor egyik legfontosabb feladata az identitás alakítása, amelynek része nemcsak a jövőképpel való foglalkozás, de az önmagáról kialakított kép változása is. Intenzíven foglalkoztatja a kamaszokat, hogy kik ők, merre tartanak, milyen személyiségük van, és hogy, hogy néznek ki, azaz elég szépek-e, elég hasonlóak vagy éppen különbözőek a kortársaikhoz képest.
Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!
Milyen veszélyekkel jár a digitális tér a gyerekekre nézve?

A digitális tér veszélyeiről beszélgettünk a helyi rádiónk egyik adásában, ez pedig különösen aktuális és fontos téma, hiszen a gyerekek számára számos különböző aspektust érintenek.
Digitális autizmus avagy amikor az okostelefon ott van a babakocsiban

Autizmushoz hasonló viselkedést okozhat a gyerekeknél a túl sok képernyőidő – hívták fel a figyelmet szakértők a problémára! Ha belegondolunk, hogy egy-két évtizeddel ezelőtt még a képernyők előtt töltött idő hossza mennyi volt és mennyi ma, sajnos könnyen beláthatjuk, hogy a digitális világnak negatív hatásai is vannak, különösen a gyerekekre nézve.