Menü

Problémás a bőröd? Figyelj rá, hogy mit eszel!

A bőr szervezetünk legnagyobb szerve, védelmet biztosít számunkra, hiszen az első védvonala testünknek a kórokozókkal szemben. Véd hő-, mechanikai-, kémiai és mikrobiológiai hatásoktól egyaránt. A táplálék minősége befolyásolhatja a kültakaró állapotát és betegségeit.

Akné

Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amely leginkább serdülőkorban jelentkezik. A pattanások megszaporodását bizonyos ételek és italok fokozzák. Ilyenek például: az olajos magvak, csokoládé, kakaó, túl fűszeres, csípős ételek, forró kávé és tea. Hiszen az aknék kialakulásához vezetnek a telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása, ezek a zsírok felgyorsítják a szabadgyökök képződését, így gyulladásos folyamatokat indukálnak.

Szigorú diétát nem érdemes folytatni, csak tartózkodjunk ezen ételek túlzott fogyasztásától.

Dermatitis herpetiformis

A dermatitis a bőr gyulladásos reakcióját jelenti valamilyen allergénre. A bőrtünetek leggyakrabban a könyök és a térd felett, a hát középvonalában jelentkeznek. Kerülendőek ebben az esetben a glutén tartalmú élelmiszerek, akár egész életen át. A gluténmentes diéta hatására a beteg akár néhány hónap alatt tünetmentessé válhat.

Psoriasis (pikkelysömör)

Leggyakrabban előforduló krónikus, de nem fertőtő bőrbetegség, ami a körmöket és a nyálkahártyákat is érintheti. Kiújulásra hajlamos, tünetmentes és heves tünetekkel járó szakaszok váltogatják egymást. Jellemző tünete a bőrfelülete elszarusodó foltok megjelenése, izolált pakkok nagyobb területekké olvadhatnak össze.

Kutatások szerint az omega-3-ban gazdag élelmiszerek, mint például a repceolaj fogyasztása csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Az eikozapentaénsav - amely tengeri halakban található meg - csökkenti a pikkelyképződést és viszketést. Vizsgálatok szerint a psoriasisos betegek 25%-a gluténérzékeny, így a gluténmentes diéta csökkenti vagy tünetmentessé teszi a betegeket. Az alkoholfogyasztást kerülni kell, mert fokozza a tüneteket.

Táplálkozási hiányállapotok

Vitaminhiány jelentkezhet a nem kiegyensúlyozott táplálkozás hatására. Egyes szigorú vagy egyoldalú diéták esetén, időskori alultápláltság során a vitaminellátottság nem megfelelő, amely a kültakarónkon is elváltozásokat okozhat. Jelentkezhet szarusodási zavar, ajakpír, berepedezés, a haj és a köröm töredezettsége.

A legjellemzőbb tünetek:

- B2-vitamin (riboflavin) hiányakor: ajakszárazság, ajakgyulladás, vörös nyelv
- B3-vitamin (niacin): arc, nyak, alkar és könyök bőrfelületén vörösesbarna elváltozás, hámvastagodás alakul ki.
- B6-vitamin (piridoxin): dermatitis (a bőr gyulladása), glossitis (a nyelv gyulladása), cheilosis (a szájzug szárazsága)
- C-vitamin (aszkorbinsav) hiánya bőr- és nyálkahártya vérzékenységet, vöröses-lilás foltok megjelenését okozza a bőrön (purpura).

Mikroelemek hiánya

- vas: sápadt bőrt, korai őszülést, festékhiányos foltok megjelenését és hajhullást idézhet elő.
- cink: elhúzódóvá teszi a sebgyógyulást, fokozza a bőrfertőzések kialakulását
- szelén: csökkenti a sebgyógyulási hajlamot.

Természetesen a megjelenő bőrelváltozással először keressük fel a bőrgyógyászunkat és az egyes diéták csak kiegészíthetik vagy felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát a gyógyszeres kezelés mellett.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.