Menü

3 tipp a balkonnövényekhez a forró hetekre

Az erkélyen növesztett növényeket legtöbbször kevés földbe ültetjük. A virágcserépnyi és balkonládányi mennyiségű föld azonban nagyon hamar kiszárad, és ezzel könnyen okozhatunk csalódást magunknak. Bár a föld mennyiségét és az öntözés gyakoriságát sokszor nem tudjuk növelni, van néhány dolog, amivel megóvhatjuk balkonnövényeinket a kiszáradástól.

A probléma forrása a nap. A napsugárzás hamar túlmelegíti a ládákban a földet, amiből így elpárolog a víz. Mit tehetünk ez ellen?

1) Vonjuk be a virágládát fényvisszaverő felülettel. Erre elegánsabb és kiváló megoldás lehet a fém kaspók használata. A fémek amellett, hogy festetlenül fényvisszaverők, igen jól vezetik a hőt. Így a nap a fém lapot melegíti fel, amely hőt le a legkönnyebben a levegőnek adja le. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson a kaspó alján. Ha olcsóbb vagy gyorsabb megoldást szeretnénk, használhatunk alufóliát vagy egyéb világos réteget, amelyet nem fúj le az első szél.

2) További vizet tarthatunk a földben fizikai akadályokkal is. Alkalmazzunk talajtakarást! A talaj takarásához jól bevált megoldás a geoháló, amelyet gazdaboltokban és barkácsáruházakban kaphatunk meg. A föld felületére helyezve máris működik. Ennek felületére vagy pusztán a virágföldre tehetünk további szerves vagy szervetlen anyagokat. Mulcsot, faleveleket, száraz füvet, köveket vagy kavicsokat, moharéteget stb. A szerves anyagokban az a jó, hogy amellett, hogy esetleg fényvisszaverők és könnyűek, vizet szívnak magukba. Ezzel úgy késleltetik tovább a föld kiszáradását, hogy előbb maguk száradnak ki, s csak aztán a föld.

3) Pótoljuk a vizet csöpögtető rendszer segítségével! Palántáink közé helyezzünk el olyan űredényeket (vékonyabb tejfölös doboz, műanyag flakon levágott csőre, műanyag fogkrémtubus) vagy esztétikusabb megoldások, amelyeket kilyuggattunk. Az ezekbe töltött víz lassan szivárog a földbe, így ez remek megoldás lehet a víz passzív pótlására.

A magam részéről legközelebb egy olyan csöpögtető rendszert építek, amelynek alapja egy magasra helyezett vödör, és az abból a ládákhoz lefutó cső. A vödröt néha fel kell majd tölteni, de a csőből folyamatosan szivárog majd a víz a földbe a gravitáció mentén.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.