Menü

Felnőttként is lehet barátokra lelni

Legtöbben ismerjük a gyermekkori barátok értékét, és értékeljük azoknak az embereknek a társaságát, akik már kiskorunktól kezdve ismertek minket. Tudják honnan indultunk, és milyen volt a gyermekkori, fiatalos énünk, valamint hogy miken mentünk keresztül, akár egyénileg, akár a közös élményeket tekintve. Ez nem zárja ki azonban, hogy felnőtt korban is szükség lehet új barátokra lelni.

A költözés, vagy az érdeklődési körünk, szemléletmódunk változása igényt ébreszthet bennünk, hogy új társaságot (is) találjunk. Sokan azonban tartanak tőle, hogy ilyenkor már nehéz barátokat szerezni. Pedig ez szerencsére nem életkorfüggő...

Kifejezetten egészséges frissíteni a baráti társaságunkon, és új baráti kapcsolatokat kialakítani. Hiszen a barátság nem kizárólagos érzés és kapcsolat, mint a szerelem, gyakorlatilag bármennyi barátunk lehetne - már amennyire időnk engedi. Minden ember számára fontos, hogy új embereket megismerve új tükörképet kapjanak önmagukról. Hiszen ezzel a személyiségünk egy új oldalát fedezhetjük fel! Nincs két ember, akivel egyformán viselkedünk, akivel egyformán érezzük magunkat, s aki pontosan ugyanazt gondolja rólunk.

Sokan pontosan azért unnak rá a párkapcsolatukra, mert úgy érzik, a kapcsolat unalmas - ilyenkor elsősorban nem a társunkat unjuk meg, hanem önmagunkat az adott kapcsolaton belül. Úgy véljük, az adott kapcsolódás nem tud már újdonságot mutatni nekünk - magunkból. Ez a folyamat nem tudatos, de gyakran előfordul, hogy a hosszú kapcsolatból kiszállt friss szerelmesek olyasmiket mondanak, hogy "az új párom mellett olyan viccesnek érzem magam!" - vagy éppen szépnek, kedvesnek és még sorolhatnánk... Hiszen mindnyájunk jó és érdekes embernek szeretné érezni magát. Ahhoz, hogy személyiségünk új oldalait fedezhessük fel, az is kiváló módszer lehet, ha új barátokat szerzünk inkább.

Igen, felnőtt korban sincs ennek akadálya, és ilyenkor is bátran ismerkedhetünk barátilag, éppen úgy, mint amikor még fiatalabbak voltunk. Hogy hol? Számtalan lehetőséget lehetne felsorolni: például a munkahelyi kiküldetésen, egy partnercég kollégájával, a telekocsiban, egy rendezvényen, sportolás közben vagy akár az interneten is. Ma már a facebook nem csak a párkeresésre nyújt kiváló felületet, hanem az új potenciális barátok megtalálására is. Létrehozhatunk vagy csatlakozhatunk településünk vagy városrészünk facebook oldalára, vagy érdeklődési körünk szerint keresgélhetünk. Bátran legyünk kezdeményezőek, és írjunk üzenetet annak, aki barátilag szimpatikus a számunkra, s hívjuk el valamilyen közös időtöltésre!

Mit veszíthetünk...? Ez nem a párkeresés felülete, ahol annyira fájdalmas egy visszautasítás, hanem nyugodtan keresgélhetünk tovább, erős kritériumszűrő nélkül, szimpátia alapján.

Milyen a reziliens személyiség és mit tanulhatunk tőlük?

A reziliens ember egy rugalmasan alkalmazkodni tudó ember, aki jól reagál az élet kihívásaira, nem sajnálja magát, nem omlik össze, hamar talpra áll. Mentálisan erős, egyensúlyban van a mentális és érzelmi egyensúlya, amelyet nehéz időszakokban meg tud tartani. Mit tehetünk, hogy ilyenné váljunk?

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?