Menü

A fehér tea varázsa

A környezetemben a legtöbb ember a fekete teát szereti. Néhányan megisszák a zöld teát is bizonyítottan jótékony, frissítő hatása miatt vagy egyszerűen a változatosság kedvéért. A gyümölcsteákat sokan nem is nevezik teának – joggal. De milyen gyakran iszunk fehér teát?

A legtöbben talán még nem is próbálták, de lehet, hogy néhányan még nem is hallottak róla. Pedig ahogy az irodalom tartja, ez a tea legnemesebb formája, mégpedig azért, mert ez a legtermészetesebb, feldolgozása ennek a legegyszerűbb. „Nemessége” miatt mégis ez a legdrágább fajta.

A fehér teához a tealeveleket még azelőtt leszedik, hogy azok teljesen kinyílnának, és a rügyeiket még fehér hajszerű réteg borítja. Erről a hajszerű fehér színű borítórétegről kapta a nevét is. A rügyeket és a leveleket leszedik, gyorsan, de nagyon alaposan megszárítják, így a levelek nem oxidálódhatnak. Így jutunk hozzá a teafajták legfrissebb és legízletesebb – bár ez relatív – verziójához.

A fekete teához a Camellia sinensis – amelyből az összes teatípus készül – a leveleket leszedik, és hagyják őket teljesen oxidálódni, csak ezt követi a hővel történő feldolgozás és szárítás, amelynek eredményeképpen megszületik a sötét színű, aromagazdag tea. A zöld tea készítéséhez a leveleket leszedik, majd gyorsan felhevítik – például gőzöléssel – és megszárítják, hogy a teljes oxidációt elkerüljék. Így még megmarad a friss aromája.

A fehér teát a fentiekkel ellentétben annyira kevéssé dolgozzák fel, hogy alig történik oxidáció. Ahogy a rügyeket leszedik, hagyják őket megfonnyadni és megszáradni a levegőn vagy egy megfelelően kontrollált külső vagy belső környezetben. Minimális oxidáció a fehér tea esetében is történik, de azzal, hogy manuálisan ezt nem segítik elő, egy sokkal lágyabb, aromásabb profilú, frissebb ízű tea születik.

Eredetileg a fehér tea koffeintartalma alacsonyabb volt, mint a zöld- vagy a fekete teáé. Manapság azonban a fehér tea készítéséhez elterjedt teafajták már olyan sokfélék, hogy szinte ugyanolyan mennyiségű koffeint tartalmaznak, mint más fajták.

Tárolás

A fehér tea szerencsére nem romlik meg, legfeljebb állott lesz. Ha a legfrissebbet szeretnénk megvásárolni, jó, ha hozzáértő eladó segítségét kérjük, aki felvilágosít minket arról, hogy mikor és hol gyártották, illetve csomagolták. Tárolni egyébként ugyanúgy kell, mint unokatestvérét, a zöld teát, és akár egy évig is friss marad, ha gondoskodunk róla.

Néhány tipp a megfelelő tároláshoz:

- Mindig hideg, sötét helyen tartsuk.
- Óvjuk hőtől, fénytől, nedvességtől, és soha ne tegyük a hűtőbe.
- A fehér tea tovább tart, ha átlátszatlan, hermetikusan zárható zacskóban vagy tartóban tároljuk.

Elkészítés:

Fehér tea fajtától függően változhat az elkészítési mód, de van néhány általános alapelv, amit érdemes követni.

Sokszor magasabb hőmérsékletű vízzel érdemes leforrázni a tealeveleket, mint a zöld tea esetében. Általánosan 3-5 percig kell áztatni 190°C-on. Más fajtákat 2-3 percig áztatnak 160-180°C-on. Ha a teásdobozon le van írva az elkészítési mód, kövessük inkább azt.

Akkor juthatunk a legfrissebb teaaromához, ha a tea forrázásához tiszta, hideg, szűrt vizet használunk. Esetleg meglepő lehet, hogy a legjobb minőségű tealeveleket többször is le lehet forrázni.

A fehér tea egyébként annyira aromás, tiszta, friss ízű, hogy a legjobb, ha csak simán, tej vagy cukor hozzáadása nélkül fogyasszuk, hogy megízleljük ezt a különös ízélményt.

Forrás: www.teatulia.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.