Menü

Környezetvédő ajándékozás

A piacot tekintve a karácsony nem csupán a szeretet ünnepe, hanem a fogyasztói társadalom és a kapitalizmus csúcsidőszaka minden évben. Ez pedig jelentős környezetterheléssel jár. Tegyük meg, amit lehet, és próbáljunk figyelembe venni néhány környezetmegóvó szempontot, ami az ajándékozást illeti!

A kínai és más gyártó országok gőzerővel üzemelnek ilyenkor, hogy az ünnepi időszakra szánt díszeket, ajándéktárgyakat és mindenféle piaci termékeket előállítsák. Rengeteg helyen dolgoznak borzasztó és szó szerint embertelen munkakörülmények között. Egy nemrég megjelent cikk például feltárja, hogy milyen környezetben dolgoztat a bangladeshi milliárdos üzletet jelentő textilipar, ahol olyan márkák számára készülnek termékek, mint a H&M, vagy a Benetton. A plázák és sétálóutcák ölelésében elhelyezkedő üzletek dicsfényében nem gondolnánk, hogy innen származnak a termékek, amik a fa alá kerülnek karácsonykor.

Mondhtatjuk persze, hogy mi hétköznapi emberek kicsik vagyunk ahhoz, hogy megváltoztassuk az ipar menetetét. De van pár szempont, amit figyelembe vehetünk, és amivel ha kicsit is, de tehetünk azért, hogy a környezetet kevésbé terhelő ajándékozási metódust valósítsunk meg.

Előnyben a helyi és kézműves termékek

Ha tehetjük, részesítsük előnyben a kézműves ajándékokat, amiket magyar, sőt akár helyi emberek készítettek! Ezek egyébként is kedvesebbek és szívből jövőbbek, mint a multitermékek, de emellett a környezetünkben élő embereket támogatjuk a vásárlásunkkal, és jóval kevesebb szállításra van szükség (ami pedig rengeteg pénzt és mindenféle üzemanyagot jelent, ezzel is terhelve a környezetet).

Másodkézből nem szégyen

Ha tisztában lennénk a vásárlásainkhoz kapcsolódó környezetterheléssel, valószínű, hogy átértékelnénk a dolgokat. Bizony nem ciki, hanem éppenhogy respektálható, ha valaki second hand terméket vesz, legyen szó akár ruháról, vagy antikvár könyvről, ajándéktárgyról. Környezetvédelmi szempontból nagy öröm, ha nem dobunk ki valamit, hanem olyan helyre kerül az adott dolog, ahol még örülnek neki és értékelik. Éppen ezért jó ötlet a csere-bere piac is, ahol olyan dolgokat adhatunk-kaphatunk, ami az egyiknek már nem kell, de a másiknak még nagy öröm.

Saját készítésű ajándékok

Szuper, ha saját magunk által kreált ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. S még jobb, ha mindezeket olyan alapanyagok felhasználásával készítjük, amik másra már nem kellenek, így viszont valamilyen szuper kis meglepetést készíthetünk belőlük. Az otthon készített ajándéktárgyak ugyanis gyakran éppen annyi alapanyag felhasználásával készülnek, mint a bolti termékek, ha egyenként veszünk meg minden hozzávalót. Próbáljunk meg hát okosan gazdálkodni! A pénztárcánkat és környezetünket is kevésbé terheljük így.

Óvatosan a csomagolóanyagokkal

Döbbenetes mennyiségű csomagolóanyagot használunk el karácsonykor, mind ami a termékek alapcsomagolását, mind ami az ajándékozáshoz kapcsolódó csomagolást illeti. A szeméttelepekre az ünnepek után az átalagos hulladékmennyiségek sokszorosa kerül. Hogyan csomagoljuk ajándékainkat környezetbarát módszerekkel? Következő cikkünkből kiderül, tartson velünk!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.