Menü

Női problémák hátterében

Sok nő küzd olyan problémákkal, melyek komoly kárt tesznek nőiességükben, életminőségükben és legtöbbször a hormonegyensúly felborulására vezethetőek vissza. A leggyakoribb ilyen jellegű problémák: a meddőség, az elhízás, és a menstruációs zavarok, de ezek egyben okai és következményei is számos más panasznak.

A hormonrendszerünk működését alapvetően 3 dolog befolyásolja: a környezeti hatások, az életmód, és az érzelmek.

A progeszteron nevű női hormon legfontosabb funkciója, hogy egyensúlyt tart az ösztrogénnel, ez elengedhetetlen feltétele a női hormonegyensúlynak, ami pedig alapvetőn meghatározza a menstruációs ciklust. Az ösztrogéndominancia egyre nagyobb problémát jelent, melynek nemcsak a várt gyermekáldás elmaradása lehet a következménye, hanem számos, életminőséget rontó panasz, tünetegyüttes is. Az ösztrogén túlsúlyba kerülése, nemcsak abból adódhat, hogy önmagában sok ez a hormon, hanem a progeszteronhoz képest van túlsúlyban, vagyis a hangsúly a két női nemi hormon arányán van.

A hormonegyensúly felbomlására számos kellemetlen panasz vezethető vissza, többek között: az emlőcsomó, petefészekciszta, és a mióma kialakulása, meddőség, vetélés, nem megfelelő és fájdalmas menstruációs ciklus. Nehéz szétválasztani az okokat és a következményeket, de a problémakörhöz tartoznak olyan tünetek is, mint például: endometriózis, bőrgyulladás, csökkent nemi vágy, súlygyarapodás, édességvágy.

Mivel a hormonális rendszert az idegrendszerünk irányítja, melyre nagy hatással vannak érzelmeink, a tartós stresszhatás, negatív érzelmi állapot is káros hatású lehet. Emellett még a környezeti hatások és az életmód befolyásolja leginkább hormonháztartásunk működését. A vegyszerterhelés egyre nagyobb mértékű, az évek során a szervezetben felhalmozódó mesterséges ösztrogénvegyületek nagyban felelősek a hormonegyensúly felbomlásáért. Ilyen vegyületeket tartalmaznak például a körömlakkok, az izzadásgátlók, a háztartási vegyszerek, szintetikus mosószerek, testápolók, hajfestékek, parfümök, növényvédő szerek és így tovább.

Fontos lenne, hogy ne csak akkor kezdjünk el ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, amikor már az egyik legsúlyosabb következménnyel, a meddőséggel nézünk szembe. A fentiekben említett panaszok, tünetek mind jelzések, hogy valami nem megfelelően működik, és elsősorban ne együtt élni tanuljunk meg ezekkel a problémákkal, hanem a probléma tudatosításával, körüljárásával illetve a megoldás kereséssel próbáljunk meg segíteni magunkon.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.