Menü

A frontok az étvágyunkra is hatással vannak

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy általában nem egy azonosan stagnáló dolog, hanem időszakosan, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha étvágyuk alacsonyabb lenne, hiszen ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát: a legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni, nem pedig az, ha erőltetnünk kell magunkra, hogy kisebb adagokat fogyasszunk. Emiatt érdekes dolog fejtegetni, hogy mitől kisebb és mitől nagyobb az étvágyunk.

Frontok és evés

Döbbenetes, de még a fronthatásoknak is komoly köze van ahhoz, hogy milyen az étvágyunk! "Ha jön a hűvösebb idő, az emberek éhesebbek, és többet vásárolnak. "Már megfigyeltük ezt az érdekességet, hogy hidegebb idő esetén nagyobb mennyiségű péksüteménnyel érdemes készülnünk, mert minden jóval hamarabb elfogy" - nyilatkozta egy pékárulánc vezetője. Bizony, nem csak télen igyekszik a szervezetünk "raktározni", és óvni a testünket a hideg ellen, hanem akár egy nyári hidegfrontra is magasabb étvággyal reagálhat a szervezetünk.

Minél többet eszel, annál éhesebb vagy

Van, aki számára logikus, a mások számára viszont fordítottan arányosnak tűnik az a felvetés, hogy annál éhesebbek vagyunk, minél többet eszünk, persze hosszú távon. Sajnos ez a tényező igaz, tekintve, hogy ilyenkor a gyomrunk kitágul, és egyre több és több ételre lesz szükség ahhoz, hogy elérkezzünk a jóllakottság érzéséhez. A jó hír az, hogy a gyomor "rugalmas szerv", és ahogy ki tudott tágulni, úgy össze is tud szűkülni. Emiatt lehet néhány nap nehezebb átmenet, de megéri kitartani! Utána már könnyebb lesz kevesebbet enni.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk

Az étvágy szempontjából fontos tényező, hogy mit eszünk. Minél hízlalóbb dolgokat fogyasztunk, annál erősebb az étvágyunk, tehát már csak ezért sem éri meg egészségtelenül táplálkozni. Ennek oka, hogy a fehérlisztes, cukros ételek gyakorlatilag "üres kalóriák" - esszük, de mégsem lakunk jól vele, csak rövidke időre. Hirtelen azonban erősebb, sőt kínzóbb telítettségérzetet tudnak okozni. Ezzel ellentétben a rostos ételek nem ülik meg úgy a gyomrunkat, az emésztésünk könnyebbé, és gyorsabbá válik általuk, és a jóllakotság érzete hosszabban kitart. A vércukorszint emelkedése a másik magyarázat: az említett egészségtelen ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd hatalmas esés következik. Mindezzel ellentétesen a rostos ennivalók esetén ez a hullámzás sokkal kisebb amplitúdót ír le a vércukorszintben.

Elhanyagolhatatlan tényező: a lelkiállapot

Bizony ezt a szempontot nem szabad kifelejtetni a sorból, amikor az étvágy kérdésével foglalkozunk: a lelkiállapotunk jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk éhesek. Típusonként változik, hogy kire milyen hatással van a jó- és rosszkedv. Míg az egyik ember akkor tud enni, ha jó a kedve, ha pedig szomorú, lehangolt, vagy stresszes, addig nincs étvágya, a másik típushoz tartozók ellenkezően reagálnak: nyugodt lelkiállapot esetén tudatosabban képesek szabályozni, hogy mennyit esznek, de a negatívnak ítélt érzelmekkel találkozva sokkal többet esznek. Hallhattuk már a "stresszevők" megfogalmazást, ők az utóbbi csoportba tartoznak. Így rövidebb megfigyelés után az étvágyunk visszajelzést adhat nekünk arról, hogyan is érezzük magunkat valójában.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?