Menü

Elfelejtik a gyerekek a klasszikus édességeket?

Az élelmiszeripar számára óriási piacot jelent a gyermekek korosztálya, a nekik szóló édességkínálat óriási az üzletekben. Tejszeletektől, túrórudiktól, mackó formájú piskótáktól, és még sorolhatnánk, mennyi mindentől roskadoznak a polcok a boltokban. Igen ám, de ezzel együtt egyre kevésbé fogyasztanak házi édességeket.

Pedig valaha nagy becsben tartották az édes tésztákat, vagy a mézes, lekváros kenyereket. Manapság ilyesmit már a menza is ritkán kínál, gyakoribb, hogy pl. péksüteményeket kapnak a gyerekek. Ez csak azért sajnálatos, mert ezzel együtt egyre több gyári, és egyre kevesebb házi finomságot fogyasztanak.

A legtöbben persze egyáltalán nem propagálják az édességek fogyasztását a gyermekek számára, több okból is: például a fogaik és a testsúlyuk védelmében. Pedig az édes ízek szeretete szinte minden csemetére jellemző, s ha belegondolunk, mindannyiunk gyermekkorának része volt valamilyen édes finomság.

A megoldás nem az, hogy eltiltjuk őket az édességektől, hanem hogy több házi, egészségesen elkészített finomsággal kedveskedünk a számukra. Manapság ehhez már minden rendelkezésre áll: teljes kiőrlésű, vagy fehérjedúsabb lisztek, a cukorra teljes mértékben hasonlító természetes édesítőszerek, vagy vaníliaaroma helyett valódi vaníliarúd.

Jobban vigyázunk a gyermekeink egészségére, ha magunk készítünk nekik egy kissé megreformált, de egyébként klasszikus édességet, mintha a boltban vásárolunk valamilyen egészségesnek kikiáltott finomságot. Ha mégis az utóbbihoz nyúlunk, ne felejtsük el tanulmányozni a cukortartalmat, és az egyéb összetevőket, hogy megtudjuk: valóban egészséges-e, amivel a kicsiknek kedveskedünk?

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.