Menü

A disznóhús a cukobetegek rejtett ellensége

Az ismert, hogy a cukorbetegeknek kerülnie kell a cukrot – sajnos azt még mindig nem tudja mindenki, hogy a finomliszt is ugyanannyira káros a számukra. Sőt, a legújabb felmérések szerint a disznóhús is. Itt a probléma egész más, mint az első két étel esetében.

Megdöbbentő tényekre hívják fel a figyelmet a legújabb kutatási eredmények. A cukorbetegekkel foglalkozó újabb vizsgálatok szerint a disznóhús fogyasztása legalább olyan káros, mint a cukor, vagy a finomliszt. Na nem azért, mert ez is az egekbe emeli, majd padlóra küldi a vércukorszintet – itt egy kicsit másról van szó.

A disznóhús fogyasztása ugyanis erősen hozzájárul az erek elzáródásához, így azok kevésbé tudják felvenni a vérből a szőlőcukrot, tehát az nem tud megfelelő módon felszívódni. A tesztalanyok vizsgálata alapján megállapították, hogy a disznóhús fogyasztása hosszú távon súlyosabb problémákat okozott, mint a cukor, vagy a finomliszt, és egyéb egészségtelen, cukorbetegek számára nem ajánlott ételek.

Érdekes módon a többi állat húsa nem mutatott ilyen jelentős eltéréseket. Így hát tudhatjuk, hogy a cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára előírt, ajánlott diéta nem csak a napi állapot fenntartása, javítása miatt fontos, hanem hosszú távú eredményeinket is befolyásolja, és bizony több összetevő is lehet, amire figyelni kell. A disznóhús, a zsíros, érelzáró, vérkeringést és emésztést lassító ételek bizonyosan ellenségnek számítanak.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.