Menü

Masszázs a babának

Nemcsak szívmelengető közös program lehet babánkkal, hanem számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, kiváló alkalmat biztosítva egy kis minőségi együttlétre babánkkal. A rutinszerű babagondozási tevékenységek mellett a babamasszázs a kismama és a kisbaba számára is valódi élvezetet jelenthet, és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei valóban széleskörűek, általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük, és többek között a nátha tüneteit is enyhíthetjük babánknál az arc megfelelő masszírozásával. Az érintés bizonyítottan fontos szerepet játszik a kisbabák testi-lelki fejlődésében, a masszázs továbbá a kötődés kialakulását is elősegíti.

Interneten, vagy szakkönyvekben kereshetünk leírást a babamasszázs gyakorlatairól. De van néhány hasznos tanács, amit érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy a masszázs valóban pozitív hatással legyen ránk és a babánkra is. Először is megfelelő olajat válasszunk, lehetőleg valamilyen natúr olajat (például: mandula, szőlőmag) használjunk, mely gondosan ápolja a baba bőrét. Ezek a hidegen sajtolt olajak drágábbak más termékeknél, de nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például parfüm, vagy tartósítószer. A nyugodt légkör és ráhangolódás megteremtése is fontos lépés, biztosítsunk jó meleg hőmérsékletet, hogy babánk meztelenül se fázzon, ráadásul ez segíti az ellazulást is.

A szoktatás is kulcskérdés lehet, ha rendszeresen végezzük és megfelelő körülményeket biztosítunk, idővel babánk is élvezni fogja. Ez ugyanis nem magától értetődő, ezért nem is szabad erőltetni, kényszerré tenni a baba számára. Féléves kor után, a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre kevésbé tűrik általában a babák az egy helyben történő, nyugodt fekvést, ezért ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel utasítják vissza, vagy legalábbis teszik lehetetlenné a masszázst. Ha nekik éppen játszani van kedvük, kúszni, mászni, ne korlátozzuk őket, próbálkozzunk a masszázzsal máskor, jó alkalom lehet az esti alvás előtt, fürdetéskor. Egyébként éppen ezért érdemes már pár hetes kortól elkezdeni a masszázst, hogy a baba is hozzászokjon, és később is szívesen vegye a kényeztető gyakorlatokat.

A masszázs lehet egy olyan rendszeres tevékenység, szeánsz, mely a napirendbe illeszkedik, de alkalmazhatjuk alkalmanként is, például hasfájás, székrekedés esetén a baba hasát masszírozva enyhíthetünk a kicsi panaszain.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.