Menü

Vitaminpótlás hatékonyabban

A vitaminpótlás fontosságát, betegségek megelőzésében játszott kiemelkedő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ám a megfelelő vitaminbevitelnek két nagy akadálya is lehet.

Egyrészt, hogy a mai élelmiszerekkel szinte lehetetlen a szervezet vitaminszükségletének kielégítése, másrészt pedig a vitaminok felszívódása és hasznosulása sem teljesen egyértelmű folyamat.

Természetes úton ma már nagyon nehéz pótolni a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, mivel élelmiszereink csak igen kismértékben tartalmazzák azokat. Ám a gyógyszeripar elhalmoz minket „mesterséges formába öntött” vitaminok tömkelegével, nem győzünk választani, és laikusként azt sem értjük, hogy miért olyan drága egy egyszerű C-vitamin például. Az üzleti oldalon kívül erre van más magyarázat is. Önmagában véve a C-vitamin vegyülete, annak előállítása nem egy költséges folyamat, ám a hatóanyag felszívódásának hatékonysága már jóval bonyolultabb tényező.

Hiába szedjük ugyanis az ajánlott napi mennyiséget a vitaminokból, ha ezek megfelelő felszívódása nem biztosított, nem érünk vele semmit. Ezért alkalmaznak a vitaminok előállításánál, különböző segédanyagokat, melyek a vitaminok hatékonyabb beépülését, felszívódását segítik.

A C-vitamin előállításánál ezért is jelent forradalmi áttörést a liposzómális technológia. Ezzel a módszerrel előállított C-vitamint ugyanis természetes foszfolipid réteg védi, amely így sérülés és veszteség nélkül jut el az emésztőszervekig. Ilyen módon biztosított a nagymértékű hasznosulása is, mivel a bevitt hatóanyag jelentős (szinte teljes) mennyisége eljut a véráramig illetve a sejtekhez.

Fotó:
pixabay.com

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.



A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.

Ezek az ételek rendben tartják az emésztést!

Az emésztési problémáknak sok oka lehet, amely közül egy a kevés mozgás. A karantén hetei alatt kevesebb lehetőség van a rendszeres sportra, de érdemes odafigyelni rá.