Vitaminpótlás hatékonyabban
- Dátum: 2014.10.29., 18:20
- C-vitamin, liposzómális C-vitamin, vitamin, vitaminbevitel, vitaminpótlás
A vitaminpótlás fontosságát, betegségek megelőzésében játszott kiemelkedő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ám a megfelelő vitaminbevitelnek két nagy akadálya is lehet.
Egyrészt, hogy a mai élelmiszerekkel szinte lehetetlen a szervezet vitaminszükségletének kielégítése, másrészt pedig a vitaminok felszívódása és hasznosulása sem teljesen egyértelmű folyamat.
Természetes úton ma már nagyon nehéz pótolni a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, mivel élelmiszereink csak igen kismértékben tartalmazzák azokat. Ám a gyógyszeripar elhalmoz minket „mesterséges formába öntött” vitaminok tömkelegével, nem győzünk választani, és laikusként azt sem értjük, hogy miért olyan drága egy egyszerű C-vitamin például. Az üzleti oldalon kívül erre van más magyarázat is. Önmagában véve a C-vitamin vegyülete, annak előállítása nem egy költséges folyamat, ám a hatóanyag felszívódásának hatékonysága már jóval bonyolultabb tényező.

Hiába szedjük ugyanis az ajánlott napi mennyiséget a vitaminokból, ha ezek megfelelő felszívódása nem biztosított, nem érünk vele semmit. Ezért alkalmaznak a vitaminok előállításánál, különböző segédanyagokat, melyek a vitaminok hatékonyabb beépülését, felszívódását segítik.
A C-vitamin előállításánál ezért is jelent forradalmi áttörést a liposzómális technológia. Ezzel a módszerrel előállított C-vitamint ugyanis természetes foszfolipid réteg védi, amely így sérülés és veszteség nélkül jut el az emésztőszervekig. Ilyen módon biztosított a nagymértékű hasznosulása is, mivel a bevitt hatóanyag jelentős (szinte teljes) mennyisége eljut a véráramig illetve a sejtekhez.
Fotó:
pixabay.com
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban
Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget
Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága
Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?
A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.