Menü

Tavaszi fáradtság egész évben?

Mindenki ismeri a tavaszi fáradtság jellegzetes érzését, pedig az energia elvesztése nemcsak abban az év eleji időszakban van jelen. Mi az oka annak, ha elfogy az erőnk?

Az úgynevezett tavaszi fáradtság egy tipikus, jól ismert közhely. Azért alakul ki, mert a téli hónapokban rendszerint kevesebb értékes tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe, kevesebbet mozgunk, és kevesebb napfény éri testünket. Szinte mindenki ismeri ezt a jellegzetes energiahiányos érzést, igen ám, de nemcsak tavasszal, hanem az év más szakaszából is. Vajon mi ennek az oka? Mitől alakul ki?

A kialvatlanság túl kézenfekvő ok, de attól még igaz. A megfelelő mennyiségű (és minőségű) alvás sokkal fontosabb annál, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Természetesen a táplálkozás itt is döntő jelentőségű. Szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra és olyan ételekre, amelyek táplálóak és vitamindúsak, hiszen hosszabb távon ezek biztosítják a frissességet. Kerülni kell a túl sok cukor és szénhidrát bevitelét. Ezek gyorsan juttatnak energiához, hosszabb távon azonban ellentétes hatást váltanak ki.

A mozgás fontossága szintén elég banális magyarázatnak tűnik. Azonban ha valaki nem hisz benne, nyugodtan tegyen próbát. Lehet, hogy közvetlenül a futás, vagy a biciklizés után iszonyatos fáradtnak érezi majd magát, ha jól csinálja, némi idő elteltével ez átfordul igazi, belső feltöltöttségbe.

A kimerültség persze lehet kóros is, azaz okozhatja valamilyen betegség, fertőzés, gyulladás is.

Természetesen nem szabad kihagyni a lelki fáradtságot, ami kihat a testünkre is. A stressz, a túlhajszolt életmód könnyedén okozhat általános levertséget, fizikai fáradtságot.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!