Még gyűjthető a borsikafű
- Dátum: 2014.10.20., 21:08
- borsikafű, csombor, csombor jótékony hatásai
A csombor, ismertebb nevén a borsikafű hazánkban is sok helyen megterem. Most ősz végén még gyűjthető, szárítva később a háztartásban sokféleképpen hasznosítható.
Azt valamennyi szakirodalom elsőként említi, hogy a csombor tipikus erdélyi fűszernövény, azonban manapság egyre szélesebb körben ismerik, szeretik, használják és termesztik. A legjobb tulajdonsága, hogy kíméli gyomrot és nem terheli meg úgy, mint például a feketebors. Ízében is épp a borsra hajaz, kissé pikáns, csípősnek azonban nem mondható. Aromája is nagyon kellemes, leginkább a majorannához lehetne hasonlítani.
Mivel jó hatással van a gyomorra, az emésztésre, ezért olyan ételek fűszerezésére ajánlott, amelyek felfújják, puffasztják az embert. A babos, káposztából készült étkekhez, a kolbászok, vadételek, gombából készült fogásokhoz bátran használjuk. Fontos azonban, hogy mindig a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez, így érhetjük el a legjobb ízhatást.

Már az ókori görögök és rómaiak is sokszor használták. A szatírok gyógynövényeként tartották számon, afrodiziákumként tekintettek rá, bájitalokba is belekeverték. Később emiatt a középkori kolostorokban megtiltották a termesztését.
Persze nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is alkalmazhatjuk. Antiszeptikus, antibakteriális, gombaölő hatású, így sokan természetes tartósítószerként is tekintenek rá. Főzhetünk belőle gyógyteát, amely gyomorbántalmak, hasmenés, hasfájás, torokfájás, köhögés esetén oldja meg a problémáinkat. Ebben az esetben egy marék szárított csombort forrázzunk le egy, fedjük le a csészét hagyjuk állni tíz percig, aztán étkezés közben fogyasszuk el.
Készíthetünk belőle főzetet is, nagyobb dózisban, s ebben az esetben szűrjük le a leforrázott szárítmányt, majd öntsük a forró fürdőnkbe. Legalább negyed óráig ücsörögjünk a csomboros vízben, hogy az ki tudja fejteni gyógyhatását.
Fotó:
pixabay.com
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban
Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget
Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága
Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?
A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.