Menü

Könyvismertető: Orwell - 1984

Könyvbemutató sorozatunk tagja ismét egy klasszikus, a szó nemes értelmében. A szépirodalmi mű rengeteg eleme vált ugyanis a hétköznapi beszéd részévé, szállóigévé, mondhatjuk hát, hogy ismerete a műveltség részét képezi. Az 1984 nem kötelező olvasmány általában, mégis az lehetne, mert bár fikció, nagyon pontos képet ad a szocialista, diktatórikus államrendszerről.

Bár a nevezett évszámra is jól ráilleszthető a politikai környezet, Orwell regényét 1949-ben adták ki először. Az író akkor még nem tudhatta, hogy szépen illeszkedik majd a fiktív módon megnevezett évszámra is a cselekmény. Már csak a magyar történelem ismeretében is érdemes az olvasásába fogni, mert bár sarkított világot fogalmaz meg, mégis éppen ezáltal vezet be igazán abba, hogy mit jelent az emberi lélekre és elmére nézve a teljes elnyomás és beszabályozás.

A műfaja a disztópia, ami negatív utópiát, negatív képzetet jelent. Ennek megfelelően „kellőképpen” nyomasztó mű. Nem a stresszes napok utáni könnyed kikapcsolódáshoz alkalmas, de gondolkodni szerető olvasóknak kifejezetten ajánlott. Egyszerre vetül elénk múlt, jelen és jövő helyzete, visszariasztó lehetőségei.

A cselekmény szerint Winston a Pártnak dolgozik: az a feladata, hogy megmásítsa a könyvek, újságcikkek, egyéb nyomtatott anyagok tartalmát annak megfelelően, ahogy azt éppen az adott nap megkívánja. Méghozzá újbeszél nyelven, mert a Párt vadonatúj nyelvet alkot, hogy ezzel is megfelelően alakítsa még a gondolkodást is. A párt, azaz az Angszoc egyszer Eurázsiával, egyszer Keletázsiával áll háborúban, másnap pedig a csokoládé fejadag csökkenését is növekedésnek kell beállítani. De mindebben hinni kell, mintha valóban megtörtént volna. Winstonnak ez nem igazán sikerül, de ebben a környezetben úgy látja, mindezzel egyedül van. Mivel a történelmet meghamisítják minden létező tárggyal, épülettel egyetemben, így a főhősünk is elbizonytalanodik, hogy vajon igazak-e az emlékei? Akármennyire is nem szabadna és veszélyes, próbál kapaszkodót találni, hogy ki az, aki hasonlóan érez. Van egy irányzat, Goldsteinéké, akik a Párt megdöntésére törekednek, ők a legfőbb ellenség, akiket irányzott gyűlöletpercek keretében kell közösségileg utálni. Bár Winston próbálkozik ezt az arcára erőltetni, de a zárt ajtók mögött, amikor sikerül elbújnia a folyton beszélő, és mellette mindent látó teleképek elől, akkor naplójával osztja meg a gondolatait – ezzel pedig egyértelműen az életét kockáztatja.

Közben megismerkedik a csinos Juliával, noha a szerelem is tiltott az Angszoc elvei szerint, és a szexualitás csak a pártkatonák nemzésére alkalmas kötelező cselekedet.

Vajon eltitkolható-e a kapcsolatuk egy olyan világban, amiben mindenhol gyanúsan figyelő szemek veszik körül az embereket? Sikerülhet-e betörnie a diktatúrának a másként gondolkodókat? Mennyire képes egy rendszer uralni minden gondolatot és tettet, és milyen hatással van ez az emberi kapcsolatokra?

Ehhez hasonló érdekes kérdésekre kaphatunk választ a könyv elolvasásával. Olyan lélektani ismeretekre tehetünk szert, amelyeket a történelemkönyveknek nincs lehetősége visszaadni, de a jelenünkben is aktuálisak lehetnek ezek a kérdések. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.