Menü

Védőnők is szűrhetik- Méhnyakrák

Egészségünk megőrzése szempontjából fontos témára hívja fel a figyelmünket az elmúlt hetekben a sajtó, a méhnyak rák elleni kampányoltásokat idén ősztől kezdték meg az iskolákban.

A védőoltás, mint ismeretes nem szünteti meg, de jelentősen csökkenti a méhnyak rák kialakulásának kockázatát. Az oltás mellett a rendszeres szűrővizsgálat is fontos bázisa lehet a betegség megelőzésének, de sajnos itthon kevesen járnak nőgyógyászati vizsgálatra, főleg a kisebb településeken, ahol nem is érhető el helyben nőgyógyászati rendelés.

Az ÁNTSZ éppen ezt a tendenciát felismerve azonban már 2008-ban elindított egy olyan programot, melynek keretén belül méhnyakrákszűrésre készítettek fel védőnőket, így jóval hatékonyabbá vált a célcsoport elérése.

A tervek szerint 2015-től akár védőnői feladattá válhat a méhnyakrákszűrés, amely még inkább előmozdíthatja a betegség visszaszorítását, mivel az időben észlelt méhszáj körüli elváltozás gyógyítható.

Ez a program azért „hatásos”, mert a védőnői hálózat minden települést lefed, közvetlenebb kapcsolatban állnak a lakossággal, így valóban hatékonyabban érik el azokat a nőket, akik egyébként nem járnak nőgyógyászhoz, és nem vesznek részt szűrővizsgálaton. Nemcsak „helybe jön” a szűrés, hanem ingyenes is, ami szintén nem elhanyagolható szempont, hiszen a magán nőgyógyászati vizsgálatok nagyon drágák, korábban pedig a szűrést csak 3 évenként támogatta az állam.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozza az a tény is, hogy a 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos betegség, és hazánkban is több ezer méhnyakrák- megelőző műtétet végeznek el évente. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.