Menü

Mit kezdjünk a málnával?

Végre eljött a málnaérés ideje! A háziasszonyok (szerencsés esetben a háziurak is) készítik a szörpöket, lekvárokat. De mire használhatjuk még a málnát, ha sok a termés, vagy ha ládányit vásárolunk belőle?

  • Tegyük a limonádéhoz! A legistenibb málnás limonádé receptje az alábbi: bodzaszörpöt hígítsunk fel vízzel, és csavarjunk bele citromot, valamint áztassunk is bele feldarabolt citromot és lime-ot. A málnát kicsit törjük meg úgy, hogy a szemek csak egy kicsit nyomódjanak meg, és így keverjük a limonádéhoz. Hűtve fogyasszuk a rózsaszínű italt.
  • Nagyon finom és egészséges nyári desszert, ha a túróhoz kevés natúr joghurtot, valamint eritritet (édesítőszer) keverünk, majd hozzáadjuk az összenyomkodott málnát.

  • Szintén kiváló desszert, ha vaníliapudingba egészben málnaszemeket nyomkodunk, majd dermedés után, hűtve fogyasztjuk. 
  • Dobjuk fel a fagylaltot friss málnával! Nem muszáj házilag készült fagylaltnak lennie, a boltban vásárolható jégkrémdesszerteket is tuningolhatjuk vele.
  • Fogyasszuk magában a málnát, csokoládészósszal leöntve! Ha cukormentes csokiöntetet szeretnénk, készítsük el házilag, max. negyed óra alatt elkészülhetünk vele.
  • Készítsünk málnás shake-t! Turmixoljunk össze 25 dkg málnát natúr joghurttal, facsarjunk bele egy kis citromlevet, majd öntsük fel vízzel a kívánt krémes, de iható állag eléréséig.
  • Gondoljunk a téli napokra is! Tegyünk el „gurulós málnát” a mélyhűtőbe. Leszárítva helyezzük műanyag dobozba. Ha helyszűkében szenvedünk, akkor kicsit össze is turmixolhatjuk: 1-2 nyomás a turmixgépen elegendő. Ennél jobban azonban ne aprítsuk össze, mert akkor már csak püré formájában tudjuk eltenni. A mélyhűtött málnát ugyanúgy tudjuk használni a fenti receptekhez szezonon kívül is. 

Fotó:
pixabay.com

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!