Menü

Mit kezdjünk a málnával?

Végre eljött a málnaérés ideje! A háziasszonyok (szerencsés esetben a háziurak is) készítik a szörpöket, lekvárokat. De mire használhatjuk még a málnát, ha sok a termés, vagy ha ládányit vásárolunk belőle?

  • Tegyük a limonádéhoz! A legistenibb málnás limonádé receptje az alábbi: bodzaszörpöt hígítsunk fel vízzel, és csavarjunk bele citromot, valamint áztassunk is bele feldarabolt citromot és lime-ot. A málnát kicsit törjük meg úgy, hogy a szemek csak egy kicsit nyomódjanak meg, és így keverjük a limonádéhoz. Hűtve fogyasszuk a rózsaszínű italt.
  • Nagyon finom és egészséges nyári desszert, ha a túróhoz kevés natúr joghurtot, valamint eritritet (édesítőszer) keverünk, majd hozzáadjuk az összenyomkodott málnát.

  • Szintén kiváló desszert, ha vaníliapudingba egészben málnaszemeket nyomkodunk, majd dermedés után, hűtve fogyasztjuk. 
  • Dobjuk fel a fagylaltot friss málnával! Nem muszáj házilag készült fagylaltnak lennie, a boltban vásárolható jégkrémdesszerteket is tuningolhatjuk vele.
  • Fogyasszuk magában a málnát, csokoládészósszal leöntve! Ha cukormentes csokiöntetet szeretnénk, készítsük el házilag, max. negyed óra alatt elkészülhetünk vele.
  • Készítsünk málnás shake-t! Turmixoljunk össze 25 dkg málnát natúr joghurttal, facsarjunk bele egy kis citromlevet, majd öntsük fel vízzel a kívánt krémes, de iható állag eléréséig.
  • Gondoljunk a téli napokra is! Tegyünk el „gurulós málnát” a mélyhűtőbe. Leszárítva helyezzük műanyag dobozba. Ha helyszűkében szenvedünk, akkor kicsit össze is turmixolhatjuk: 1-2 nyomás a turmixgépen elegendő. Ennél jobban azonban ne aprítsuk össze, mert akkor már csak püré formájában tudjuk eltenni. A mélyhűtött málnát ugyanúgy tudjuk használni a fenti receptekhez szezonon kívül is. 

Fotó:
pixabay.com

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.