Menü

Töltsünk több időt az árnyékban!

Az időjárás azt mutatja, ismét itt az ideje annak, hogy átismételjük, melyek azok a szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani, ha a tűző napra kerülünk. Nem csak napozóknak!

A napfény jó, a napfény hatékony, de nagyon óvatosan kell bánni vele. A mérleg egyik serpenyőjében ott van a D-vitamin képződése, a különböző bőrproblémák javulása és az az egyáltalán nem elhanyagolható dolog, hogy a napozás javítja a kedélyállapotot, s mint ilyen nyugtat, lazít és segít a depresszió ellen. A másik, negatív oldalon olyan tényeket kell figyelembe vennünk, mint a gyorsan kialakuló égési sérülés, a bőr öregedése, a napallergia, és a rákképződés kockázatának növekedése.

Nem könnyű tehát megtalálni az egyensúlyt, de az átlagember bátran mehet a napra a szabályok pontos betartása mellett. Nem csak napozáskor kell odafigyelni arra, hogy az ember 11 és 15 óra között lehetőleg ne töltsön hosszú időt a tűző napon. A naptejek és egyéb napvédő krémek valóban kiszűrik a káros sugárzást, ám használatuk nehézkes, hiszen gyakran és viszonylag vastagon kell kenni őket minden napon lévő bőrfelületre. Ez nem mindenütt kivitelezhető könnyedén, másfelől valljuk be, a legtöbben egész egyszerűen lusták vagyunk a krém állandó és megfelelő pótlására.

Érdemes az öltözködésünket úgy átgondolni, hogy ha sokat kell az utcán, napon töltenünk, védje bőrünket, szemünket és fejünket is. Nyaraláskor pedig érdemes átgondolni a korábbi napozási szokásainkat (különösen 11 és 15 óra között) és sokkal több időt árnyékban, mint napon tölteni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.