Menü

Miért rosszak a szabad gyökök?

Az utóbbi időszakban sokat emlegetik, általában negatívan, pedig nem csak rossz, hanem kifejezetten jó hatása is van. De mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek rövid életűek és nagy reakcióképességgel bírnak. Szervezetünkre károsak, mert felbontják az ép szövetek kémiai kötéseit, és helyettük olyan kötéseket hoznak létre, amelyek nem jók.

Mint oly sok mindennel, a szabad gyökökkel is az a helyzet, hogy akkor igazán károsak, ha elszaporodnak. Ugyanis bizonyos részük nemhogy káros, hanem kifejezetten hasznos tevékenységet fejt ki. Szerepet játszik a kórokozók eltávolításában, vagy akár szabályozza a vérnyomást és véralvadást. Amennyiben viszont túl sok szabad gyök kerül szervezetünkbe, az kifejezetten negatív.

De hogy történet ez meg? Legfőképpen az egészségtelen életmód és a környezetszennyezés miatt. A dohányzás, a drog, valamint a nagy mennyiségű gyógyszer- és alkoholfogyasztás ugyanúgy ludas lehet, mint a szmog, a vegyszerek, vagy az UV-sugárzás. De nem csak „nagy dolgok” miatt kerülhetnek szabad gyökök a szervezetünkbe, hanem a környezetünkkel való érintkezés közben szinte bárhonnan hozzájuk juthatunk, persze egyáltalán nem mindegy milyen mennyiségben.

Ami a táplálkozást illeti, például a vörös húsok jelentenek komoly szabad gyök forrást.

A problémára számos betegség kialakulása vezethető vissza, elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedéseké, de többek között a daganatos, szem, ízületi, és idegrendszeri betegségek esetén is említik.

A védekezés különböző antioxidánsokkal lehetséges, a legismertebbek a C- és az E-vitamin. Az antioxidánsok többféleképpen képesek semlegesíteni a szabad gyököket.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.